Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Το 2005 η απόφαση του Κ.Καραμανλή για την προεδρική υποψηφιότητα

Το 2005 η απόφαση του Κ.Καραμανλή για την προεδρική υποψηφιότητα

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και να ανοίξει το 2005 το θέμα της υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου αυτής, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

43

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και να ανοίξει το 2005 το θέμα της υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου αυτής, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, αυτό θα συμβεί για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 θα έχει πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα έχει φανεί εάν θα αναπτυχθεί μία νέα δυναμική στο κόμμα ή αν θα συνεχίσει να έχει υπεροχή η ΝΔ.

Δεύτερον, γιατί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι ζυμώσεις σχετικά με την ονοματολογία για το διάδοχο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τρίτον, επειδή η κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο ζωής και τότε ουσιαστικά θα πάρει τον πρώτο «βαθμό» της.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το πολιτικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί τους πρώτους μήνες του 2005, καθώς ο Κ.Καραμανλής θα είναι σε θέση να αποφασίσει εάν συμφέρουν το κυβερνών κόμμα οι πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση αυτή θα κρίνει και την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλαδή εάν ο υποψήφιος θα προέρχεται από τις τάξεις της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ ή από τη ΝΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει «πρόσωπο-κλειδί» που θα αποτελεί συνδετικό κρίκο της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, εάν δεν θέλει να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, τα ονόματα που ακούγονται είναι του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, της Μαρίας Δαμανάκη, του πρώην ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσάτσου, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο Κ.Καραμανλής επιδιώξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τότε το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα προέρχεται από τη ΝΔ και θα συγκεντρώνει την ευρύτερη εκτίμηση. Ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Όσον αφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η περίπτωση αυτή μάλλον πρέπει να αποκλειστεί, καθώς όπως αναφέρουν άτομα του στενού περιβάλλοντος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ «έχει δηλώσει ότι θα τον ενδιέφερε μόνον εάν η εκλογή του Προέδρου γινόταν απευθείας από το λαό και έχει συναίσθηση της ηλικίας του».

Επιπλέον, υπάρχει και η υποψηφιότητα της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου η οποία, αν και υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, στη συνέχεια επιχείρησε να χτίσει ένα προφίλ υπερκομματικό. Το όνομά της μπορεί να «παίξει» πιο πολύ, εάν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Απογευματινή, έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, κάνοντας λόγο για «μία ισχυρή προσωπικότητα με ήθος και πολιτική προσφορά στο χώρο του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies