Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Mεγάλη ανατροπή στην Κύπρο, με το Δημοκρατικό Συναγερμό πρώτο κόμμα

Mεγάλη ανατροπή στην Κύπρο, με το Δημοκρατικό Συναγερμό πρώτο κόμμα

Στις κυπριακές ευρωεκλογές συντελέστηκε η ανατροπή, καθώς ο ΔΗΣΥ διαψεύδει τα προγνωστικά των ευρωεκλογών και παρά τη διάσπασή του αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Ο Συνασπισμός «Για την Ευρώπη» νικά την ΕΔΕΚ με διαφορά λίγων ψήφων στο θρίλερ της έκτης έδρας.

28

Στις κυπριακές ευρωεκλογές συντελέστηκε η ανατροπή, καθώς ο ΔΗΣΥ διαψεύδει τα προγνωστικά των ευρωεκλογών και παρά τη διάσπασή του αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, ξεπερνώντας το ποσοστό του ΑΚΕΛ.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής έχουν εως εξής:

ΔΗΣΥ: 28,23%
ΑΚΕΛ: 27,89%
ΔΗΚΟ: 17,09%
«Για την Ευρώπη»: 10,80%
Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ: 10,79%
ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος: 1,95%
Νέοι Ορίζοντες: 1,65%
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών: 0,86%
Λαϊκό Σοσιαλιστικό Kίνημα: 0,24%
Ανεξάρτητοι: 0,50%

Η αποχή έφτασε το 27,50%.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές, το ΔΗΚΟ έναν και ο συνασπισμός «Για την Ευρώπη», που αποτελείται από διαφωνούντα πρώην μέλη του ΔΗΣΥ, εξασφαλίζει την έκτη έδρα με διαφορά 37 ψήφων από την ΕΔΕΚ.

Ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης είχε διατάξει την ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων μιας κάλπης στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, με 500-600 ψηφοδέλτια, στην οποία -όπως είπε- είχε διαπιστωθεί λάθος.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την έδρα, την οποία είχε εξασφαλίσει με βάση προηγούμενα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι έχει ζητήσει να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ο κ. Ομήρου τόνισε επίσης ότι η ΕΔΕΚ κατήγαγε σαυτές τις εκλογές μία πολύ μεγάλη νίκη, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 65% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Πανηγυρισμοί στον ΔΗΣΥ…

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μέσα σε μια ενθουσιώδη γιορταστική ατμόσφαιρα την οποία δημιούργησαν στελέχη και οπαδοί του κόμματος στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους γιατί έδωσαν την πρώτη θέση στο κόμμα του, παρά τις προβλέψεις ότι η διάσπαση θα οδηγούσε σε σοβαρή απώλεια ποσοστών.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του κόμματός του, ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε προς τα απλά μέλη του κόμματος ότι οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και ότι ο ΔΗΣΥ ως πρώτη πολιτική παράταξη πρέπει να διατηρηθεί έτσι ενωμένη. Από αύριο, πρόσθεσε, ξεκινούμε όλοι μαζί, ακόμη και με αυτούς που για τους δικούς τους λόγους είχαν επιλέξει άλλο κόμμα ή συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ ότι το μαναδικό από τα μεγάλα κυπριακά κόμματα που τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του «ναι» στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

…δυσφορία στο ΑΚΕΛ

Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ευρωεκλογών δεν ικανοποιεί το κόμμα του, καθώς δεν ήταν ούτε το αναμενόμενο αλλά ούτε και αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και απέδωσε το αποτέλεσμα σε μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την ιδιομορφία των εκλογών, όπως και σε ένα αίσθημα εφησυχασμού, λόγω του ότι με τα ποσοστά του ΑΚΕΛ εθεωρούντο δεδομένες οι δύο έδρες από τον κόσμο της αριστεράς, καθώς και στη μεγάλη αποχή.

Τα σώματα του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα μελετήσουν όλους τους λόγους και η ηγεσία του δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Τις προσεχείς ημέρες, είπε, το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί στα μέλη του και θα κάνει τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται και από το καταστατικό και από την παράδοση του κόμματος. Στη συνέχεια θα επανέλθει στην Κεντρική Επιτροπή για να γίνει μία ενδελεχής ανάλυση και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies