Η σοκολάτα κάνει καλό στα αγγεία
Λονδίνο: Η κατανάλωση σοκολάτας υγείας αποτρέπει τη στένωση των αρτηριών και απομακρύνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πλήθους άλλων νοσημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Nutrition.
Λονδίνο: Η κατανάλωση σοκολάτας υγείας αποτρέπει τη στένωση των αρτηριών και απομακρύνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πλήθους άλλων νοσημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Nutrition.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Μαίρη Ένγκλερ μελέτησαν την επίδραση των φλαβονοειδών, δηλαδή των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες στη σοκολάτα αλλά και στο κόκκινο κρασί και σε πλήθος λαχανικών, οι οποίες έχει μεταξύ άλλων αποδειχθεί πως είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Οι επιστήμονες χορήγησαν σε 11 άτομα 46 γραμμάρια σοκολάτας υγείας πλούσιας σε φλαβονοειδή, σε καθημερινή βάση επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ σε μια άλλη ομάδα που αποτελείτο από 10 άτομα χορηγήθηκε σοκολάτα που όμως δεν είχε αντίστοιχη περιεκτικότητα στις παραπάνω αντιοξειδωτικές ουσίες.
Μετά το πέρας της μελέτης, οι επιστήμονες καταμέτρησαν με υπερήχους την ικανότητα χαλάρωσης της βραχιονίου αρτηρίας των εθελοντών σε περίπτωση αυξημένης ροής αίματος μέσα από αυτές, δοκιμασία που είναι ενδεικτική της λειτουργικής κατάστασης και των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Όπως διαπίστωσαν, η φυσική ικανότητα διαστολής των αγγείων των ατόμων που είχαν καταναλώσει σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή είχε αυξηθεί κατά περίπου 10%.
Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο είχε συμβεί μεταξύ των ατόμων που είχαν καταναλώσει σοκολάτα δίχως φλαβονοειδή. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως η συγκέντρωση «επικατεχίνης», ενός τύπου αντιοξειδωτικής ουσίας που περιέχεται στο κακάο, ήταν σαφώς μεγαλύτερη μεταξύ των εθελοντών της πρώτης ομάδας.
«Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη που επιβεβαιώνει τις ευεργετικές ιδιότητες των φλαβονοειδών όσον αφορά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος», σχολιάζει με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Ένγκλερ.
Ωστόσο, επιστήμονες από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας τονίζουν ότι παρά τις ευεγερτικές ιδιότητες των φλαβονοειδών, η σοκολάτα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά.
health.in.gr
- Το «οπλοστάσιο» των ΗΠΑ στο κατώφλι του Μαδούρο: Πώς εξελίσσεται η εκστρατεία πίεσης κατά της Βενεζουέλας
- Η Κομισιόν απαντά στον Μασκ: Οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους – «Δύναμή» μας να μετριάσουμε τις εντάσεις
- Νέος σεισμός 6.6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Οι μετασεισμοί συνεχίζονται
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρόφιμα από χρυσό
- Ελλάδα – Γερμανία: Βαθιά ελλειμματικό παραμένει το διμερές εμπόριο
- Ρεκόρ με καύσωνες για την Ελλάδα μέχρι το 2100


