Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εργασθείτε για μια ισχυρή Ελλάδα» είπε ο Τ.Ερντογάν στους μουσουλμάνους της Θράκης

«Εργασθείτε για μια ισχυρή Ελλάδα» είπε ο Τ.Ερντογάν στους μουσουλμάνους της Θράκης

Συνεπής στη βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε στη Θράκη ο Τούρκος πρωθυπουργός το Σάββατο. Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε μουσουλμάνους της Κομοτηνής τους κάλεσε να εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα.

53

Συνεπής στη βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε στη Θράκη ο Τούρκος πρωθυπουργός το Σάββατο. Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε μουσουλμάνους της Κομοτηνής τους κάλεσε να εργασθούν για μια ισχυρή Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αντιφωνώντας τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Μ.Αγγελόπουλο, τόνισε: «Θέλω να πω στα αδέλφια μου που ζούν εδώ, ότι πρέπει να εργασθούν για μία ισχυρή Ελλάδα. Είστε Έλληνες πολίτες, αλλά και ευρωπαίοι πολίτες και πρέπει να εργασθείτε για μία Ελλάδα ισχυρή, γιατί όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα, τόσο θα αυξάνεται και η δική σας ευτυχία».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να ξεπεραστούν. «Τα ίδια προβλήματα έχουμε και στη δική μας χώρα, εργαζόμαστε όμως για να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις. Οι λαοί που μπορούν να ζήσουν συντηρώντας δύο πολιτισμούς αποτελούν παράδειγμα», είπε.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι συγχαίρει αυτούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, και χειροκρότησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Αναφερόμενος στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εργάζονται για την ειρήνη σε κάθε τομέα: πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στους φανατικούς, λέγοντας πως οι λαοί των δύο χωρών θα πρέπει να τους αγνοήσουν και να παραμερίσουν το παρελθόν.

«Από τη Θράκη θέλω να πω κάτι με ειλικρίνεια σε αυτούς που ζουν σε αυτό τον κόσμο, αλλά μακριά από την πραγματικότητα: Βλέπω τους ανθρώπους μόνο ως ανθρώπους, και πρέπει να παραμερίσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες και το παρελθόν, να αφήσουμε την ιστορία στους ιστορικούς» τόνισε, και πρόσθεσε: «Τη Θράκη πρέπει να την δούμε βάσει του παραδείγματος της Γερμανίας, και να εμποδίσουμε εκείνους που επιχειρούν να οικοδομήσουν τείχη».

Αργότερα, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της «τουρκικής ταυτότητας» των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Μιλώντας στα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης είπε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα διατηρήσετε την ιδιαίτερη ταυτότητά σας. Κανείς δεν γύρισε να σας ζητήσει να εγκαταλείψετε την τουρκική σας ταυτότητα», ωστόσο πρόσθεσε: «Να μην ξεχνάτε, όμως, ότι είστε πολίτες της Ελλάδας».

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης στην προσφώνησή του ανέφερε ότι η Θράκη αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα δημιουργικής συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών, που στο πέρασμα των αιώνων, ως κοινωνία, αποδεικνύει πως οι δημοκρατικές αξίες μπορούν και δημιουργούν ανάπτυξη. Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν γράφει ιστορία και σηματοδοτεί μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Ερντογάν στη Θράκη, τόνισε: «Χθες και σήμερα η Ελλάδα και Τουρκία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δύο λαούς και προς την διεθνή κοινότητα. Ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας που συντονίζεται με τον ευρωπαϊκό βηματισμό, της Ελλάδος αλλά και της φίλης Τουρκίας. Ένα μήνυμα που αναβλύζει κυρίως ανθρωπισμό, και πιστεύω ότι απευθύνεται στο μέλλον, εκπέμπεται από νέες γενιές πολιτικών, χαρακτηρίζεται από νέες νοοτροπίες και είναι βέβαιο ότι ανοίγει όχι μόνο για την περιοχή, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά κυρίως για τους λαούς μας και τη νεώτερη γενιά τις καλύτερες προοπτικές».

Ο κ. Στυλιανίδης προσέφερε στον κ. Ερντογάν δυο παλαιές φωτογραφίες της Κομοτηνής, που -όπως είπε- αποτυπώνουν την έννοια της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Μία από τις φωτογραφίες, που χρονολογείται από το 1920, απεικονίζει μια εκκλησία και ένα τζαμί, σε πολύ κοντινή απόσταση.

Στις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι «στην περιοχή ζούμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα συμβίωσης και συμπόρευσης χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών».

Μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Ν.Τσιαρτσιώνης στον Τούρκο πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και στα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπίας, ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει οδικώς από την Κομοτηνή στη Χρυσούπολη Καβάλας, από όπου θα αναχωρήσει με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

«Είστε Έλληνες πολίτες»

«Να ασκείτε τα δικαιώματά σας στο πλαίσιο όμως των ελληνικών νόμων», προέτρεψε τους κατοίκους του δήμου Αρριανών, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στη Θράκη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Εδώ υπάρχει η σημαία της ΕΕ. Η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί ακόμα στην Ένωση, αλλά χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει και στη βοήθεια της Ελλάδας θα τα καταφέρει» είπε ο πρωθυπουργός βλέποντας τη σημαία της ΕΕ έξω το δημαρχείο.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο Μεχμέτ Μοϊζίνογλου, που κατάγεται από τα Αρριανά και είναι γραμματέας του κόμματος του κ. Ερντογάν.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να απαρνηθούν την ταυτότητά τους, αλλά να μην ξεχνούν ότι είναι πολίτες της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το σπίτι που γεννήθηκε ο γραμματέας του κόμματος ΑΚΡ Μεμέτ Μοϊζίνογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024