
Φυτικές ίνες φρούτων και δημητριακών κατά της στεφανιαίας νόσου
Νέα Υόρκη: Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φρούτα και τα δημητριακά και όχι από τα λαχανικά παρέχουν προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φρούτα και τα δημητριακά και όχι από τα λαχανικά παρέχουν προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σύγκριναν τα δεδομένα 10 μελετών που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και αφορούσαν περισσότερες από 330.000 άνδρες και γυναίκες.
Όπως διαπίστωσαν, για κάθε αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών της τάξεως των 10 γραμμαρίων ημερησίως, ο κίνδυνος προσβολής από στεφανιαία νόσο στο χρονικό διάστημα των επόμενων 6-10 ετών ήταν μικρότερος κατά περίπου 14%. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε καρδιαγγειακό νόσημα ελαττωνόταν κατά περίπου 27%.
Τα ευεργετικά αποτελέσματά ήταν τα ίδια τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ όσον αφορά τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, αποδόθηκαν στην ιδιότητα των φυτικών ινών να ελαττώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), να αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων και την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές τονίζουν πως δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους οι φυτικές ίνες των λαχανικών δεν παρέχουν προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο συνιστούν την κατανάλωσή τους επειδή είναι πλούσια σε συστατικά που προάγουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
health.in.gr
- Επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στη Σαντορίνη για τη βιωσιμότητα
- Αρμενία: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Πασινιάν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου
- Ο Στογιάκοβιτς θα αποσύρει τη συμμετοχή του από το NBA Draft
- Γλαύκωμα στον σκύλο: Ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοείται
- ΕΛΑΣ: Στις 12 το μεσημέρι καταθέτει ο Τσίπρας στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος
- Βόλος: Τρόμος για τρία ανήλικα παιδιά – Τα κυνηγούσαν αγριογούρουνα στη Γορίτσα
