30

Με τους συγγενείς των ναυτικών του πλοίου Tasman Spirit, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές του Πακιστάν, συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Τάσος Γιαννίτσης τους ενημέρωσε για τις ενέργειες της Αθήνας, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση θα συνεχιστούν, τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα των στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ζητώντας να ενταθούν οι πιέσεις προς τις πακιστανικές Αρχές.

«Πέρα από τις διμερείς διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες, στις οποίες έχουμε προχωρήσει το πρόβλημα των Ελλήνων ναυτικών αποτελεί πλέον θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Πακιστάν» είπε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Απάντηση στον Κ.Καραμανλή

Για το ίδια θέμα ο κ. Γιαννίτσης απάντησε στην επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε επανειλημμένα τηλεφωνικά διαβήματα προς τον Πακιστανό ομόλογό του, ενώ παράλληλα έφερε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενεργοποίησε την ιταλική προεδρία και την Επιτροπή, προς την κατεύθυνση άσκησης πιέσεων στην πολιτική ηγεσία του Πακιστάν.

» […] Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών επανέφερα το θέμα και ζήτησα να ενταθούν οι προσπάθειες της ΕΕ για να βρεθεί άμεση λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, το Συμβούλιο στη σύνοδο του Μαρτίου θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, σε σύνδεση με την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Πακιστάν.

» Οι ενέργειές μας, οι οποίες θα συνεχίσουν προς κάθε κατεύθυνση, με αποκλειστικό γνώμονα την εξεύρεση αποτελεσματικής και γρήγορης λύσης, πιστεύω ότι θα επιτρέψουν σύντομα την επιστροφή των συμπατριωτών ναυτικών μας. Η επιστολή σας, πιστεύω, ότι επίσης συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ