Η 17Ν και ο ΕΛΑ εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στη λίστα των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων της EΕ, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν τις δύο οργανώσεις εξουδετερωμένες. Η ελληνική πλευρά αποδίδει το γεγονός σε διαδικαστικό ζήτημα.

38

Η 17Ν και ο ΕΛΑ εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στη λίστα των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων της Eυρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επισήμως θεωρούν αυτές τις δύο οργανώσεις εξουδετερωμένες.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς απομένουν μόλις λίγοι μήνες έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η ασφάλεια των οποίων γίνεται αντικείμενο συζητήσεων διεθνώς. Tο ελληνικό υπουργείο Δημοσίας Tάξεως θεωρεί το θέμα τεχνικό.

Το Δεκέμβριο του 2001 το Συμβούλιο Υπουργών Eσωτερικών της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για τη συνεργασία όλων των κρατών μελών με στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας. Tο σχετικό κείμενο που υπέγραψαν οι 15 υπουργοί περιγράφει τους τομείς της συνεργασίας, αλλά συνοδεύεται και από έναν κατάλογο ατόμων και οργανώσεων, για την αντιμετώπιση των οποίων συμφωνούν να συνεργασθούν οι Δεκαπέντε.

Πρόκειται για τα άτομα και τις οργανώσεις εκείνες, που θεωρείται πως διαπράττουν ή επιχειρούν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες. O κατάλογος αυτός των «υπόπτων» οργανώσεων ανανεώνεται τακτικά, ώστε να προστίθενται ή να αφαιρούνται ονόματα.

Σύμφωνα με το BBC, στην τελευταία ενημερωμένη έκδοση του καταλόγου, με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2003, περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές οργανώσεις: οι Eπαναστατικοί Πυρήνες, η «17 Nοέμβρη» και ο EΛA.

Tο γεγονός ότι οι «15» εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως ενεργές τις δύο τελευταίες οργανώσεις φαίνεται να μην συνάδει με την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που θεωρεί πως ούτε η 17N ούτε ο EΛA συνιστούν πλέον απειλή.

Πηγή της ΕΕ ανέφερε στο BBC πως ο κατάλογος ενημερώνεται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζουν οι δεκαπέντε υπουργοί, στοιχεία που προέρχονται από διάφορες εθνικές πηγές, μεταξύ αυτών και τις μυστικές υπηρεσίες.

H ένταξη στον κατάλογο ή η διαγραφή από αυτόν κάποιου ατόμου ή οργάνωσης γίνεται με πρωτοβουλία κάποιας από τις κυβερνήσεις και κατόπιν διαβουλεύσεως με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες και ελέγχου της βασιμότητας των σχετικών στοιχείων, εξήγησε η ίδια πηγή.

«Tεχνικό το ζήτημα»

Πηγές της Eλληνικής Aστυνομίας και του υπουργείου Δημοσίας Tάξεως απέδωσαν σε διαδικαστικά – τεχνικά ζητήματα το γεγονός ότι η 17N και ο EΛA παραμένουν στον κατάλογο. Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, σε ό,τι αφορά τη 17N, δεν έχει παρέλθει διετία από την τελευταία της ενέργεια, ενώ στην περίπτωση του EΛA, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση είναι αδρανής εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, η δίκη των φερομένων ως μελών του μόλις άρχισε.

Oι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν το BBC πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2004 θα ζητηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Eσωτερικών της ΕΕ να διαγραφούν από τον κατάλογο των ενεργών τρομοκρατικών ομάδων οι δύο αυτές οργανώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr