
H Intel αξιοποιεί το πυρίτιο για την επιτάχυνση των οπτικών κυκλωμάτων
Ένα κύκλωμα πυριτίου που μετατρέπει τα δεδομένα σε παλμούς φωτός παρουσιάστηκε από το γίγαντα της βιομηχανίας ημιαγωγών Intel. Η νέα τεχνολογία πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών, καθώς το κόστος του πυριτίου είναι χαμηλό.
36
Ένα κύκλωμα πυριτίου που μετατρέπει τα δεδομένα σε παλμούς φωτός παρουσιάστηκε από το γίγαντα της βιομηχανίας ημιαγωγών Intel. Η νέα τεχνολογία πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών, καθώς το πυρίτιο είναι πολύ φθηνότερο από τα εξωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως το αρσενικούχο γάλλιο.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την ανάπτυξη οπτικών συσκευών που μεταφέρουν δεδομένα μέσα στους υπολογιστές με την ταχύτητα του φωτός» δήλωσε ο Πατ Γκέλσινγκερ της Intel. Τα οπτικά κυκλώματα χρησιμοποιούν φωτόνια, αντί για τα ηλεκτρόνια των συμβατικών τσιπ.
Το επίτευγμα της εταιρείας παρουσιάζεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή, συσκευή που μετατρέπει τα «0» και τα «1» της πληροφορίας σε παλμούς φωτός.
Ο διαμορφωτής, που λειτουργεί με υπέρυθρο φως, μπορούσε να διοχετεύει σε οπτικές ίνες ένα δισεκατομμύριο bit ανά δευτερόπελεπτο, ταχύτητα περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε παλαιότερα πειράματα με πυρίτιο. Σε διάστημα λίγων μηνών η συχνότητα λειτουργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στα 10GHz, πιστεύουν οι ερευνητές της εταιρείας.
Η Intel εκτιμά ότι η νέα τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη περίπου στο τέλος της δεκαετίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βιεϊρίνια: «Θέλουμε το κάτι παραπάνω για τα 100 χρόνια»
- Ντούα Λίπα-Κάλουμ Τέρνερ: Γάμος της χρονιάς στο Παλέρμο – Η ημερομηνία, η εκκλησία, τα amore
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Κατρίνης: Δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τη ΝΔ
- Δένδιας: Με την Κατρίν Βοτρέν συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των άριστων αμυντικών μας σχέσεων
- Άγιο κράξιμο στους παίκτες της Ρεάλ: «Ντροπή, δείξτε… καρύδια» (vid)
- Γυναικοκτονία 43χρονης στην Κρήτη: Σενάριο για ύπαρξη συνεργού από τους συγγενείς της Ελευθερίας


