53

Η διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου, η διενέργεια εκλογών στις 7 Μαρτίου και η σύγκληση στις 18 Μαρτίου της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές αποφασίστηκαν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία -για τελευταία φορά- του Κώστα Σημίτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όλοι μαζί πετύχαμε πάρα πολλά για την πρόοδο της χώρας». Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν συγκινητικό, και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίσθηκαν αισιόδοξα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την αναβάθμιση του κύρους της χώρας και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης, την αύξηση των πόρων του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων υποδομών και μεγάλων έργων, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της νέας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη δημιουργία ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία, την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και, τέλος, τη λήξη της διαδικασίας που αφορούσε τη βασιλική περιουσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου, πώς χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός. Οι Έλληνες έχουν σήμερα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση».

«Το δίλημμα είναι σαφές: Αφορά το αν θα πορευτεί η χώρα στο μέλλον με βεβαιότητα ή με ανασφάλεια. Εμείς πρέπει να αναδείξουμε με σαφήνεια το έργο μας, τις προοπτικές που δίνουμε στη χώρα και τα διλήμματα που υπάρχουν» υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

Όσον αφορά στο χρονολόγιο των εξελίξεων εν όψει εκλογών, αποφασίσθηκε:

– Στις 10/2 το Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συνθήκη της Διεύρυνσης της ΕΕ.

– Στις 11/2 θα διαλυθεί η Βουλή. Πιθανότατα την ίδια ημέρα θα παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου και τη θέση του θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

– Στις 12/2 θα παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας (καθώς εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία), και στις 13/2 θα ορκιστούν οι υπηρεσιακοί υπουργοί που θα τους αντικαταστήσουν.

– Στις 7 Μαρτίου διεξάγονται οι εκλογές.

– Στις 18 Μαρτίου θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την παράταση της θητείας των αρχηγών των κλάδων, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ