27

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα εν όψει της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2004 και σημείωσε ότι θα διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια της τάξεως του 8%.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ζήτησαν ανάπτυξη του δικτύου κοινωνικής προστασίας και απαντώντας εμμέσως στην πρόσφατη πρόταση του Γ.Παπανδρέου για τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν βλαπτικές μεταβολές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι θα διεκδικηθεί η γενικευμένη εφαρμογή του 39ωρου και η σταδιακή και προσεκτική πορεία προς το 35ωρο.

Αντίθετα σε σκληρό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις των συνδικαλιστών της Αριστεράς.

Ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΣΥΝ, έκανε λόγο για έκρηξη της ανεργίας, για μείωση των εισοδημάτων και για συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε, δεν μπορεί να εξωραϊστεί και χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, δήλωσε ότι η πρόταση Παπανδρέου αναιρεί την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και οδηγεί στη διόγκωση των απολύσεων.

Ρέππας: Δεν υπάρχει σκέψη για 35ωρο

Το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στην οποία δεν επιτρέπεται να παρέμβει η κυβέρνηση, δήλωσε εξερχόμενος απο του Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το 35ωρο, αλλά συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ευνοεί την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, εφόσον όμως αυτή θα συνοδεύεται και με άλλα μέτρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ