Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
«Ιστορική» χειραψία του Ινδού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Πακιστάν

«Ιστορική» χειραψία του Ινδού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Πακιστάν

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ είχε το βράδυ της Κυριακής ο Ινδός πρωθυπουργός Μπεχαρί Βατζπαγί, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι οι δύο χώρες μπορούν τελικά να διευθετήσουν το «αγκάθι» του Κασμίρ με ειρηνικά μέσα.

43

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ είχε το βράδυ της Κυριακής ο Ινδός πρωθυπουργός Μπεχαρί Βατζπαγί, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι οι δύο χώρες μπορούν τελικά να διευθετήσουν με ειρηνικό τρόπο το ζήτημα του Κασμίρ. Νωρίτερα, ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πακιστανό ομόλογό του Ζαραφουλάχ Τζαμαλί.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών -στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των επτά χωρών της Ένωσης για τη Συνεργασία των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας- διαφάνηκε ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας του καθεστώτος στην περιοχή του Κασμίρ, αρχίζει να αποκλιμακώνεται.

«Οι δύο πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε και έπειτα από αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντηθήκαμε και συζήτησαμε τους τρόπους για να προωθηθεί αυτή ακόμα περισσότερο» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Ινδός ΥΠΕΞ Γιασουάντ Σίνχα.

Όπως προσέθεσε, ο Βατζπαγί ζήτησε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, παρουσία του Μουσάραφ, σε ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, λίγη ώρα πριν την ιστορική συνάντησή του με τον Πακιστανό ομόλογό του, ο Βατζπαγί κάλεσε τους ηγέτες των επτά χωρών της Ένωσης να συνεργαστούν με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των λαών τους.

«Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα και την υπόσταση της Νοτιοανατολικής Ασίας στον κόσμο. Πρέπει περάσουμε από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη, από τη διχόνοια στην ομόνοια, από την ένταση στην ειρήνη» τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο πρώτος Ινδός ηγέτης που επισκέπτεται το Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

Χειραψία Βατζπαγί – Μουσάραφ

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, και ο Ινδός πρωθυπουργός Μπεχαρί Βατζπαγί. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το 2002, χρονιά κατά την οποία οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά στο πόλεμο.

Το περιεχόμενο της ολιγόλεπτης συνομιλίας τους δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, αξιωματούχοι και των δύο χωρών δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κανονικά τη Δευτέρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies