Συσχέτιση χλαμυδίων και καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που πάσχουν από επίμονη χλαμυδιακή λοίμωξη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που πάσχουν από επίμονη χλαμυδιακή λοίμωξη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 178 γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σύγκριναν την κλινική εικόνα καθεμιάς εξ αυτών με άλλες τρεις υγιείς γυναίκες, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι επιστήμονες καταμέτρησαν τα αντισώματα ενός συστατικού των χλαμυδίων, παραλαμβάνοντας δείγματα αίματος και από τις δυο ομάδες εθελοντριών, ενώ μελέτησαν και αιματολογικά δείγματα των καρκινοπαθών πριν από την εκδήλωση της νόσου.
Όπως διαπιστώθηκε, η παρουσία αντισωμάτων στα χλαμύδια ενίσχυε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ο κίνδυνος, δε, ήταν διπλάσιος όταν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δείγματα αίματος και στη διάγνωση του καρκίνου ήταν μεγαλύτερο των 3,5 ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν είναι πιθανό τα χλαμύδια να προκαλούν καρκίνο. Η επίμονη μόλυνση από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) έχει, βεβαίως, ενοχοποιηθεί για την πρόκληση των περισσότερων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο με τη νέα έρευνα αποδεικνύεται πως τα χλαμύδια κατέχουν και αυτά σημαντικό ρόλο.
health.in.gr
- ΒΗΜΑGAZINO: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παγκόσμια συνάντηση στις ΗΠΑ με θέμα την «ακροαριστερή τρομοκρατία» – Live βίντεο
- Αρσάκειο: Τίτλος τιμής και σπουδαίον εφόδιον
- Την Κυριακή (19/7) στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Όσμαν
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κρήτη και άλλες τρεις Περιφέρειες
- Ισπανία: Στάχτη έγιναν 45.000 στρέμματα στη Σαραγόσα – Θα χρειαστεί μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά
- Η Ζεντάγια επιλέγει τις «ghost» βλεφαρίδες – Η αιθέρια τάση
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Αυγούστου κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442