Η ποσότητα του φαγητού καθορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος προσβολής ενός ατόμου από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του φαγητού, όσο από την ποσότητα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος προσβολής ενός ατόμου από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του φαγητού, όσο από την ποσότητα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας επισημαίνει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ενέργειας (θερμίδων) συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, ενδέχεται να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή δεν προέρχεται από τις ιδιότητες των εν λόγω θρεπτικών υλών αλλά από το γεγονός ότι συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη θερμίδων από τον οργανισμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλαν σε μελέτη 933 λευκούς και 676 Αφροαμερικανούς εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν οι φυτικές ίνες ωφελούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους δεύτερους.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν διαφορετικά όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον αριθμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Για παράδειγμα, η υπέρμετρη πρόσληψη θερμίδων ισοδυναμούσε, για τους εκπροσώπους και των δύο φύλων, με διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Βασικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως ο συνολικός αριθμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο καθεμιά ξεχωριστά από τις θρεπτικές ύλες ενείχε διαφορετικό βαθμό κινδύνου, αναλόγως της φυλής και του ποσοστού προσλαμβανόμενων θερμίδων.
health.in.gr
- Τι έδειξε μια νέα έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή;
- Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Καλοκαιρινός ο καιρός και σήμερα
- Γυναίκες ξαναγράφουν την ιστορία στη Wikipedia: Ένας αγώνας ενάντια στην ανισότητα
- Σε έχω δει, κάπου σε ξέρω: Η επιστήμη γνωρίζει γιατί ξεχνάμε εύκολα τα ονόματα κάποιων
- Κυπριακό χωριό πουλήθηκε σε ισραηλινή εταιρεία – Οι περιβαλλοντικοί και πολιτικοί προβληματισμοί
- Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον χανταϊό που ξέσπασε στο MV Hondius;
- Ομόλογα: Η «επιστροφή» των spreads και οι νέες ισορροπίες
- Δικαστικό μπλόκο για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν θεμελιώνεται η τέλεση των καταγγελλόμενων αξιόποινων πράξεων»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442