Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 24o
Η Αγκυρα δεν στέλνει τελικώς στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ

Η Αγκυρα δεν στέλνει τελικώς στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ

Κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ -παρά την προ μηνός σχετική έγκριση της Εθνοσυνέλευσης- απεφάνθη τελικώς η Αγκυρα κατόπιν συνομιλίας Πάουελ-Γκιουλ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του τουρκικού υπ.Εξωτερικών.

51

Κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ -παρά την προ μηνός σχετική έγκριση της Εθνοσυνέλευσης- απεφάνθη τελικώς η Αγκυρα κατόπιν συνομιλίας Πάουελ-Γκιουλ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ» ανέφερε αρχικώς κυβερνητικός αξιωματούχος στο Anadolu για να μεταδώσει ακολούθως το δίκτυο NTV ότι διεκόπησαν οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη στρατιωτών επί ιρακινού εδάφους.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε διά στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Ντιριόζ. «Χθες το βράδυ [Πέμπτη] οι δύο υπουργοί [Κ.Πάουελ και Αμπ.Γκιουλ] αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικρατούν στο Ιράκ και επανεξέτασαν τη συνεισφορά της Τουρκίας.

»Μετά την ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Γκιουλ διευκρίνισε στον Κόλιν Πάουελ ότι η [τουρκική] κυβέρνηση θα επανεξετάσει την προσφορά της» επισήμανε ο Χουσεΐν Ντιριόζ, επισημαίνοντας ότι στην τελική απόφαση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η στάση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Αμερκανός αξιωματούχος είχε αναφερθεί νωρίτερα υπό καθεστώς ανωνυμίας στην τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικων ΗΠΑ και Τουρκίας: «Ο Πάουελ τηλεφώνησε στον Γκιουλ. Συνομίλησαν για την παρούσα κατάσταση στο Ιράκ και την πιθανή συμβολή στρατευμάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την προσφορά της».

Κατά τα όσα μεταδίδει το Associated Press, ερωτηθείς εάν η Αγκυρα προτίθεται να στείλει στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως όχι». Αλλωστε, η αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ μειώνει την πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν που κινήθηκε κόντρα στη λαϊκή θέληση για την ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ περί ανάπτυξης δυνάμεων.

Η άφιξη Τούρκων στρατιωτών ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα δυναμίτιζε περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ. Μέλη του Συμβουλίου Διακυβέρνησης αρνούνταν να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία, προειδοποιώντας πως θα έχει επικίνδυνες συνέπειες. Στις 14 Οκτωβρίου ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από την πύλη της πρεσβείας της Τουρκίας στη Βαγδάτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies