
Ο διαβήτης προάγγελος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου
Νέα Υόρκη: Τα άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών - ιδίως οι γυναίκες - που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με όσους δεν νοσούν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών – ιδίως οι γυναίκες – που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με όσους δεν νοσούν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές του Ινστιτούτου Kaiser Permanente Northwest έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 8.000 διαβητικούς, μέσης ηλικίας 45 ετών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες, αναλόγως με το αν προσβλήθηκαν από τη νόσο πριν ή μετά από το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και σύγκριναν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα μιας ομάδας υγιών συνομήλικων ατόμων.
Όπως αποδείχθηκε, ο διαβήτης μεγέθυνε την πιθανότητα προσβολής από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα και των δύο ηλικιακών ομάδων, ωστόσο ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους νεότερους των 45 ετών.
Συγκεκριμένα, όσα άτομα προσβλήθηκαν από τη νόσο πριν από το εν λόγω ηλικιακό όριο, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα υγιή άτομα.
Αντιθέτως, όσοι εμφάνισαν διαβήτη μετά τα 45 έτη, είχαν τετραπλάσιες και τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίστοιχα.
Ακόμη, αποδείχθηκε πως η οξύτητα του διαβήτη ήταν σαφώς μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων ατόμων, αφού τα εν λόγω άτομα ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν τη λήψη ισνουλίνης και να εμφανίσουν μικροαλβουμινουρία – μια μορφή ηπατικής ανεπάρκειας, που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.
Τα ευχάριστα νέα σχετίζονται με το γεγονός ότι η ήπια δίαιτα και η σωματική άσκηση -ακόμη και το περπάτημα – ελαττώνουν έως και επτά φορές την πιθανότητα προσβολής από διαβήτη.
health.in.gr
- Ληστείες αλά Ιταλικά: Τι συνδέει τα τρία ντέρμπι της ντροπής (vids)
- Markos by Night: Κι αυτό το Σάββατο στην κορυφή της τηλεθέασης
- «Σαν ταβέρνα στο χωριό με μίλκσεϊκ» – Η κουλτούρα των ελληνικών milk bar της Αυστραλίας του ’30
- Χαλκιδική: Ουκρανός μαχαίρωσε οικογένεια επειδή τους πέρασε για… Ρώσους
- Θεσσαλονίκη: Ένας 67χρονος άνδρας μπήκε σε τράπεζα με σφυρί και απείλησε υπαλλήλους
- Η μυθολογία περί «συναλλαγής» με τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει όντως ως αφετηρία το βιβλίο των Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού
