36

Το ρόφημα κακάο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ίσες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού, διαπιστώνουν Αμερικανοί χημικοί τροφίμων.

Η παρουσία αντιοξειδωτικών στον καρπό του κακαόδεντρου ήταν γνωστή στους ερευνητές. Ωστόσο η νέα έρευνα, αναφέρουν οι ίδιοι, αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα σύγκριση της περιεκτικότητας των τριών ποτών σε αντιοξειδωτικά.

Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση γενικότερα.

Όπως αναφέρει το EurekAlert.org, o Δρ Τσανγκ Γιονγκ Λι και οι συνεργάτες του στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη συνέκριναν το κακάο, το τσάι και το κρασί σε όμοιες ποσότητες και συνθήκες.

Αναλύθηκε ρόφημα σοκολάτας που περιείχε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και δύο κουταλιές της σούπας σκόνης κακάο, ένα φλίτζάνι ζεστό νερό που περιείχε ένα τυπικό φακελάκι πράσινου τσαγιού, ένα όμοιο φλιτζάνι μαύρο τσάι, και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στη ζεστή σοκολάτα ήταν σχεδόν διπλάσια από ό,τι στο κόκκινο κρασί, δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στο πράσινο τσάι και τέσερις έως πέντε φορές η συγκέντρωση στο μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές σημειώνουν μάλιστα ότι η ζεστή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από το κρύο ρόφημα, καθώς απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η στερεή σοκολάτα περιέχει μεν τα αντιοξειδωτικά του κακάο, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη.

Η έρευνα, που δεν εξέτασε την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά άλλων ροφημάτων, όπως ο καφές, θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ