Χωρίς επιπτώσεις η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από τη Γαλλία
Η παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Γαλλία, σε ότι αφορά το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν φαίνεται να έχει καμία σοβαρή επίπτωση, όπως φάνηκε και στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα.
27
Η παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Γαλλία, σε ότι αφορά το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση, όπως φάνηκε και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση. Σημειώνεται ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο στη γαλλική κυβέρνηση για την παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με αυτούς του κανόνες, το όριο του ελλείμματος δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Στη Γαλλία όμως, φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει στο 3,6% το 2004.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι όλες οι πλευρές αναζητούν μία συμβιβαστική λύση, η οποία φαίνεται να εξαντλείται στις συστάσεις για «ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια» μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι σε περίοδο οικονομικής στασιμότητας η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών δεν είναι και τόσο εύκολη.
Σε ανάλογη «μοίρα» με τη Γαλλία είναι η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα σε μία φάση, όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
Αυτό το γεγονός άλλωστε, έχει δημιουργήσει μία άτυπη συμμαχία των «μεγάλων» στην ευρωζώνη, η οποία προωθεί, έστω σιωπηλά, την «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Dark Web: Το παράλληλο και ολοζώντανο Σκοτεινό Διαδίκτυο
- Έλζα Σκιαπαρέλι: Η σχεδιάστρια που έκανε τη μόδα τέχνη
- «Κολλημένος» με τα smartphones; Αυτό λέει πολλά για τα συναισθήματά σου
- Η ψυχική ισορροπία του Τραμπ ξανά υπό αμφισβήτηση – Θα μπορούσε ένα άρθρο του Συντάγματος να τον καθαιρέσει;
- Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να «καταλάβει» το Αμερικανικό Πεντάγωνο
- Οι φύλακες άγγελοι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς – Καθοριστικός ο ρόλος των γιών της για την ψυχική της υγεία
- Στρατηγική, συμφέρον και ιμπεριαλισμός: Η σχέση ΗΠΑ και Ισραήλ έχει γερά θεμέλια – Πόσο μπορεί να κρατήσει;
- Αφθώδης πυρετός: Ο αποκλεισμός του λιμανιού έφερε σύσκεψη και κονδύλι 8 εκατ. ευρώ – «Θέλουν να κερδίσουν χρόνο» απαντούν οι Λέσβιοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442