Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Εκτενή έρευνα για το θάνατο του Μ.Ντάνα αξιώνει από την κυβέρνηση Μπους το Reuters

Εκτενή έρευνα για το θάνατο του Μ.Ντάνα αξιώνει από την κυβέρνηση Μπους το Reuters

Τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το θάνατο του 41χρονου Παλαιστίνιου εικονολήπτη Μάζεν Ντάνα από πυρά Αμερικανών στρατιωτών έξω από φυλακή της δυτικής Βαγδάτης αξιώνει από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Μπους το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

51

Τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το θάνατο του 41χρονου Παλαιστίνιου εικονολήπτη Μάζεν Ντάνα από πυρά Αμερικανών στρατιωτών έξω από φυλακή της δυτικής Βαγδάτης αξιώνει από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Μπους το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο σε διάστημα τεσσάρων μηνών θρηνεί δύο εκ των πλέον πεπειραμένων πολεμικών ανταποκριτών του.

Επισημαίνοντας ότι ο Μάζεν Ντάνα είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος του Reuters που χάνει τη ζωή του από πυρά Αμερικανών στη Βαγδάτη, ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου Τομ Γκλόσερ αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του: «Είναι δύσκολο ν αντέξουμε τον τελευταίο αυτό θάνατο. Για το λόγο αυτό απευθύνω προσωπικώς έκκληση προς τα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης για την πλήρη και εκτενή διερεύνηση αυτής της τρομερής τραγωδίας».

Έρευνα εις βάθος γύρω από τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του εικονολήπτη Μάζεν Ντάνα αξιώνει και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). «Ζητείται να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος σχετικά με το περιστατικό αυτό και να δοθούν δημοσίως εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Μ.Ντάνα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της CPJ, η οποία είχε τιμήσει το 2001 τον Παλαιστίνιο εικονολήπτη με το βραβεία Ελευθερίας του Τύπου για την εργασία του στη Χεβρώνα της Δ.Όχθης.

«Ο Μάζεν Μάζεν, ο οποίος βρισκόταν συχνά σε επεισόδια βίας και είχε και ο ίδιος δεχθεί συχνά επιθέσεις, ήταν ένας αποφασισμένος αυτόπτης μάρτυρας που διακινδύνευε διαρκώς για να φέρει στον κόσμο τις ειδήσεις από τη Δυτική Όχθη και πιο πρόσφατα από το Ιράκ» επισημαίνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, Αν Κούπε.

Ο θάνατος του Μάζεν Ντάνα -με τον οποίο συνεργαζόταν το Reuters κυρίως στη Χεβρώνα της Δ.Όχθης- ανεβάζει στους 17 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την 20ή Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δύο δημοσιογράφων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο Παλαιστίνιος Μάζεν Ντάνα -πατέρας τεσσάρων παιδιών- είναι ο δεύτερος εικονολήπτης του Reuters που σκοτώνεται στο Ιράκ από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρώτος εικονολήπτης του Reuters που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ουκρανός Τάρας Προτσιούκ, ο οποίος σκοτώθηκε από οβίδα που έριξε αμερικανικό άρμα μάχης στον 15ο όροφο του ξενοδοχείου Palestine στις 8 Απριλίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies