Αποζημιώσεις 2,7 δισ. δολαρίων θα καταβάλει η Λιβύη στα θύματα του Λόκερμπι
Οι οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία, που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, ως πρώτο βήμα για την επίλυση της πολύχρονής διαμάχης για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Pan Am στη Σκοτία το 1988.
37
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 2,7 δις. δολαρίων, ως πρώτο βήμα για την επίλυση της πολύχρονής διαμάχης για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Pan Am στη Σκοτία το 1988.
Όπως δήλωσε ο Αλγερινός δικηγόρος Σαάντ Τζεμπάρ, που παρακολουθεί την υπόθεση από το 1992, για το σκοπό αυτό θα ανοιχτεί ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων στην Ελβετία.
Με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση της Τρίπολης θα καταθέσει στο λογαριασμό 2,7 δισ. δολάρια και θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιστολή με την οποία θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγωδία, όπου έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι. Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται η άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης, έπειτα και από σύσταση των ΗΠΑ.
Τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων του Λόκερμπι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ορισμένοι εξ αυτών αντέδρασαν οργισμένα στη συμφωνία, την οποία θεωρούν ως κίνηση που φέρνει το καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι πιο κοντά στη Δύση, όπως μετέδωσε το BBC.
Το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου 1988, το αεροσκάφος τύπου Boeing 747 της Pan Am που εκτελούσε την πτήση 103 από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη εξερράγη πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκοτίας, προκαλώντας το θάνατο και των 259 επιβαινόντων, αλλά και 11 ατόμων που βρίσκονταν στο έδαφος. Οι υποψίες των αμερικανικών και βρετανικών Αρχών στράφηκαν ενάντια σε δύο Λιβύους -τον Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι και τον Αλ-Αμίν Χαλίφα Φάχιμα- οι οποίοι μάλιστα φέρονται μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης.
Τον Ιανουάριο του 2001 δικαστήριο της Σκοτίας, που συνεδρίασε στη στρατιωτική βάση Καμπ Ζέιστ της Ολλανδίας, έκρινε ένοχο τον Αμπντέλ Μπασέτ αλί Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, ποινή την οποία θα εκτίσει σε φυλακή της Γλασκόβης στη Σκοτία. Ο έτερος των κατηγορουμένων απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Κρήτη: Ένα 5χρονο παιδί πάτησε αναμμένα κάρβουνα σε παραλία – Στο εξωτερικό με ειδική πτήση
- Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ και Ντέμπι Ρόου – Οι δύο σύζυγοι του Μάικλ Τζάκσον
- O 89χρονος μετά τον ΕΦΚΑ πήγε στο Εφετείο στο Λουκάρεως και άνοιξε πυρ – Τρεις τραυματίες
- Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Ζητάμε την επιβράβευση της καινοτομίας, όχι μόνο την πρόσβαση!»
- Σούπερ ημιτελικός στο Champions League: Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν με το… βλέμμα στη Βουδαπέστη
- Σάμος: Στάχτη 20 στρέμματα μετά από φωτιά στη δυτική πλευρά του νησιού
- Παναθηναϊκός: Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο Σλούκας
- Χανιά: Ηλικιωμένος έβγαλε όπλο σε 27χρονο και απείλησε ότι θα τον σκοτώσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442