Σαν Φρανσίσκο: Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό, τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες προσβολής από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πεπτικού έλκους και καρκίνου του στομάχου, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, η ομάδα των ερευνητών σύγκριναν κλινικά στοιχεία και δείγματα αίματος που παρέλαβαν από περίπου 7.000 τυχαίους ενήλικες εθελοντές, στο χρονικό διάστημα από το 1988 έως το 1994.

Το ηλικιακό φάσμα των εθελοντών κυμαινόταν από τους δύο μήνες έως τα 90 έτη. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το 32% εξ αυτών διέθεταν αντισώματα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο οργανισμός τους είχε κατά το παρελθόν προσβληθεί από τον εν λόγω τύπο μόλυνσης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των εθελοντών. Αφού έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, την εθνικότητα, το σωματικό βάρος και άλλους εξωγενείς παράγοντες, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα ποσοστά της βιταμίνης στον οργανισμό τους είχαν 25% μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης και επανενεργοποίησης της λοίμωξης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο συγκεκριμένος τύπος λοίμωξης είναι γνωστό ότι ευθύνεται για την πρόκληση πεπτικού έλκους. Ωστόσο, τονίζουν πως δεν μπορούν να ισχυριστούν με βεβαιότητα ότι η ύπαρξη βιταμίνης C λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την ενεργοποίηση του ελικοβακτηριδίου.

«Δεν έχουμε ακόμη σταθεί ικανοί να διασταυρώσουμε αν όντως η βιταμίνη C έχει ευεργετική επίδραση κατά του ελικοβακτηριδίου. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα, έχουν σαφώς αποδείξει κάτι τέτοιο, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr