Νέα στοιχεία για τη σχέση ενδομητρίωσης – καρκίνου
Λονδίνο: Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Στοκχόλμης.
Λονδίνο: Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Στοκχόλμης.
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός όμοιος με αυτός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη της πυέλου. Οι ιστοί αυτοί μεγαλώνουν και αιμορραγούν σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο, σαν να ήταν στη μήτρα.
Σε αντίθεση με την έμμηνο ρύση, ωστόσο, το αίμα αυτό δεν μπορεί να φύγει από τον οργανισμό και η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνους στην πύελο και την πλάτη και να καταστήσει επώδυνη την ούρηση. Τέλος, πολύ συχνά η νόσος μπορεί να αποτελέσει αιτία υπογονιμότητας.
Στο πλαίσιο συνεδρίου που διεξήχθη στη Μαδρίτη σχετικά με την ανθρώπινη αναπαραγωγή, οι Σουηδοί επιστήμονες τόνισαν ότι οι πάσχουσες από ενδομητρίωση είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρινικών όγκων, 25% αυξημένο ενδεχόμενο εκδήλωσης μη-Hodgkin λεμφωμάτων και 20% μεγαλύτερη επιρρέπεια στην εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων.
Ωστόσο, αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν μικρότερος κατά περίπου 35%.
“Παρότι ο κίνδυνος είναι στατιστικά αυξημένος θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για πιο σπάνιες μορφές καρκίνου και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες. Τα εν λόγω στοιχεία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κριτικά και να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια που χαρακτηρίζουν τη μεταξύ τους σχέση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης.
health.in.gr
- Run for your lives: Οι Iron Maiden ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά την Αθήνα
- Τσίπρας: «Το μπλε της πατρίδας μας, το κόκκινο των αγώνων μας» είπε για τα χρώματα του κόμματος – «Φτιάχνουμε ομάδα για πρωτάθλημα»
- Τελικός Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης: Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για τη μετακίνηση των φιλάιθλων
- Κύπρος: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές – Συμμετέχουν 18 κομματικοί συνδυασμοί
- Axios: Παράταση εκεχειρίας 60 ημερών – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας Ιράν με ΗΠΑ
- Euroleague: Πάνοπλος ο Ολυμπιακός στο ραντεβού με την κούπα μέσα στο κατακόκκινο ΟΑΚΑ!
- Η «χαλαρή» προπόνηση που κάνει καλό στην καρδιά
- Πανελλαδικές 2026: Στην τελική ευθεία οι μαθητές – Τι πρέπει να προσέξουν – Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-giancarlo-ruedas-575430257-16944052-315x220.jpg)



![Χρυσές λίρες: Ποιες χρονιές πουλήθηκαν οι περισσότερες [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/07/ot_lires25-300x300.png)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442