Διαφάνεια στα πολιτικά κόμματα επιθυμούν οι πολίτες 44 χωρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Την εξάλειψη της διαφθοράς στα πολιτικά κόμματα επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών από 44 χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (TI).
71
Την εξάλειψη της διαφθοράς στα πολιτικά κόμματα επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών από 44 χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (TI).
Στην Αργεντινή και την Ιαπωνία, το 58,2% και το 51,9% αντιστοίχως των ερωτηθέντων απάντησαν «τα πολιτικά κόμματα» στην ερώτηση «Ποια θα ήταν η πρώτη επιλογή σας αν μπορούσατε να εξαλείψετε τη διαφάνεια σε ένα θεσμό;». Αυτός ο τύπος δημοσκόπησης πραγματοποιείται για πρώτη φορά από την TI, η οποία εκδίδει κάθε χρόνο έναν κατάλογο, στον οποίο κατατάσσει τις χώρες του κόσμου ανάλογα με τα κρούσματα διαφθοράς που σημειώνονται σε αυτές.
Σε 33 από τις 44 χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, τα πολιτικά κόμματα ήταν ο πρώτος θεσμός που ανέφεραν οι ερωτηθέντες. Συνολικά, τα πολιτικά κόμματα αναφέρθηκαν στην πρώτη θέση κατά μέσο όρο από περίπου τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (29,7%), μπροστά από τα δικαστήρια (13,7%) και την αστυνομία (11,5%).
Τα δικαστήρια αναφέρθηκαν πάντως στην πρώτη θέση από την πλειοψηφία των πολιτών του Περού και του Καμερούν, ενώ στο Χονγκ Κονγκ και το Μεξικό πρώτη ήρθε η αστυνομία. Η πλειοψηφία των Κροατών και των Γεωργιανών που ρωτήθηκαν ανέφεραν πρώτες τις ιατρικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των Ινδών (55,8%) πιστεύει ότι η διαφθορά θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα τους κατά τα τρία επόμενα έτη και ακολουθούν οι κάτοικοι του Καμερούν. Αντίθετα, το 32% των Κολομβιανών πιστεύουν πως η διαφθορά θα μειωθεί πολύ.
Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2002 από το Ινστιτούτο Γκάλοπ μεταξύ 30.487 ανθρώπων σε 44 χώρες. Η δημοσίευσή της προβλεπόταν αρχικά να γίνει την άνοιξη, αλλά καθυστέρησε για να μην συμπέσει με τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Διαφάνεια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Καίτη Γαρμπή: Η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας της
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Ενισχύθηκε η δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
- Ταμείο Ανάκαμψης: Μνημείο κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας
- Α1 πόλο γυναικών: Το πρόγραμμα της σεζόν 2026-27
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους μικρομεσαίους, στοχεύει στους συνταξιούχους- Η «κοινωνική συμμαχία» του Ανδρουλάκη και η φυγή προς τα μπρος
- Σισμανόγλειο: «Νοσηλεύτρια σε πανικό φώναζε ‘φωτιά’ – Είχε πάρα πολύ καπνό, δεν μπορούσες να δεις τίποτα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442