Τρίωρο τετ α τετ Σημίτη – Μπους στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τετάρτη
Με τον Τζορτζ Ο. Μπους συναντάται την ερχόμενη Τετάρτη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κ.Σημίτης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τη συνάντηση αναβαθμισμένη, λόγω της συγκυρίας.
30
Με τον Τζορτζ Ο. Μπους συναντάται την ερχόμενη Τετάρτη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κ.Σημίτης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν αναβαθμισμένη, λόγω συγκυρίας, τη συνάντηση.
Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν τρεις και πλέον ώρες και αναμένεται να καλυφθεί το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη.
Στην Ουάσιγκτον συζητείται ευρύτατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανοίξει επίσημα τη μεγάλη αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου, όπου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Θα προηγηθούν συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, οι οποίες και θα συνεχιστούν στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης προς τιμήν του Κώστα Σημίτη.
Οι συνομιλίες δεν θα έχουν διμερή χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα συζητηθούν οι σχέσεις Αθηνών – Ουάσινγκτον, ωστόσο, στην ατζέντα των συνομιλιών και κάτω από τον τίτλο «Περιφερειακά Θέματα» θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Σύνοδο είναι η χρήση του όρου «στρατηγικοί εταίροι». Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι HΠA και ΕΕ θα αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων.
Ο κ. Μπους αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του Ιράκ, που αυτή την περίοδο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα του Αφγανιστάν και των όπλων μαζικής καταστροφής, με αιχμή τη στάση του Ιράν.
Στο θέμα της τρομοκρατίας, τέλος, οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την προώθηση της δικαστικής συμφωνίας για την έκδοση κατηγορουμένων στις ΗΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Η ΑΙ πάει πόλεμο – Το Πεντάγωνο υπέγραψε συμφωνίες με επτά εταιρείες
- Μπιενάλε Βενετίας: Γιατί παραιτήθηκε η κριτική επιτροπή
- Σακελλαρίδης: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλήθειας και αγώνα
- Τηλεφωνικές απάτες με τη ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να προσέχετε για να μην πέσετε θύματα
- ΠΑΟΚ: Ένα ακόμη πρόβλημα τραυματισμού πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα προσαυξάνεται η σύνταξη
- Gen Z: Το νέο χόμπι που θα σας αφήσει άφωνους – «Είναι μια στιγμή ηρεμίας»
- ΣΥΡΙΖΑ: 50 χρόνια από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, τιμούμε τη μνήμη και εμπνεόμαστε από τη στάση του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442