Νέα Υόρκη: Η παροχή μεγαλύτερων ποσοτικά γευμάτων στα μικρά παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν οι νεαροί αφεθούν να επιλέξουν μόνοι τους την ποσότητα της τροφής τους, επισημαίνεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Έρευνας Παιδικής Διατροφής του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον των ΗΠΑ τονίζει ότι τα γεύματα που παρέχονται στα παιδιά από το σπίτι τους ή από τα σχολικά εστιατόρια ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά μια ομάδα 30 παιδιών νηπιακής ηλικίας. Αφού τα χώρισαν σε δύο ομάδες χορήγησαν στα άτομα της πρώτης ομάδας ένα κανονικό γεύμα για την εν λόγω ηλικία και στα άτομα της δεύτερης ένα διπλάσιο σε ποσότητα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι συνολικά τα παιδιά έτρωγαν κατά περίπου 25% περισσότερη τροφή όταν τους χορηγείτο ένα μεγαλύτερο πιάτο, ενώ έτειναν να τρώνε μεγαλύτερες μπουκιές τόσο από το κεντρικό πιάτο, όσο και από τα μικρότερα, που περιείχαν τυριά, ψωμί ή κάποια σαλάτα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από το σύνολο των παιδιών να βάλουν τα ίδια στα πιάτα τους την ποσότητα φαγητού που επιθυμούσαν και ανακαλύφθηκε ότι στην πλειονότητά τους επέλεξαν σαφώς μικρότερες ποσότητες φαγητού.

«Τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, η παρεχόμενη ποσότητα φαγητού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται να καταναλώσει ένα μικρό παιδί. Για τον λόγο αυτόν, ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήνονται τα παιδιά να επιλέγουν μόνα τους πόσο ακριβώς θέλουν να φάνε. Έτσι ίσως τα κρούσματα παχυσαρκίας να είναι λιγότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr