51

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τιμήθηκε την Κυριακή από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ζωής η επέτειος της συμπλήρωσης 60 ετών από την εξόντωση 50.000 εβραίων και πλέον της πόλης σε ναζιστικά στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπίρκεναου.

Στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε λειτουργία στην Ιερή Συναγωγή Μοναστηριωτών, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, καθώς και ο ομόλογός του του Ισραήλ Ραμ Ανιράμ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στις αναφορές τους, αμφότεροι οι υπουργοί υπογράμμισαν το ρόλο του εβραϊκού στοιχείου, προπολεμικά, στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και τόνισαν πως οι λαοί δεν πρέπει να επιτρέψουν ποτέ πια νέα Ολοκαυτώματα.

O κ. Πασχαλίδης, μάλιστα, δήλωσε σύμφωνος στο να καθιερωθεί η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων εβραίων ως ημέρα εθνικής μνήμης, αίτημα που επανέφερε προσφάτως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Μήνυμα απέστειλε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ το Ολοκαύτωμα καταδίκασε με δηλώσεις του και ο Τόμας Μίλερ.

Στις 17:15 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κ.Καραμανλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ