
Με χωριστές συγκεντρώσεις τίμησε το συνδικαλιστικό κίνημα την Πρωτομαγιά
Σε έντονο αντιπολεμικό κλίμα, αλλά με σχετικά περιορισμένη συμμετοχή, τιμήθηκε φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Στην πλατεία Συντάγματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, στο Πεδίον του Αρεως το ΠΑΜΕ. Τρεις χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στη Θεσσαλονίκη.
51
Σε έντονο αντιπολεμικό κλίμα, αλλά με σχετικά περιορισμένη συμμετοχή, τιμήθηκε φέτος η εργατική Πρωτομαγιά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην πλατεία Συντάγματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, στο Πεδίον του Αρεως το ΠΑΜΕ. Κορύφωση των εκδηλώσεων η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων αντιπολεμικών οργανώσεων άρχισε στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος. Μίση ώρα νωρίτερα, τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως για τον εορτασμό της 1ης Μάη. Δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Ασφαλιστικό και 35ωρο τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης μεταξύ των άλλων εργατικών αιτημάτων ξεχωρίζει ως κεντρικό ζήτημα για τη ΓΣΕΕ η διεκδίκηση του 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών, με σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, αλλά επίσης και το αίτημα για ένα ελάχιστο κοινωνικά εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει το όριο της φτώχειας.
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ως κεντρικός ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα του πολέμου στο Ιράκ και της πάλης για την ειρήνη, υπογράμμισε ότι στο ασφαλιστικό μια μόνο πολιτική αλλαγή είναι επιτρεπτή: η γενναία ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων με εξωασφαλιστικές ρυθμίσεις.
«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές μοιράσματος της ανεργίας συνέχισε, μέσω της παραπέρα ελαστικοποίησης και απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Χρειαζόμαστε νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ενδυνάμωση και αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Όχι στη ζούγκλα της αγοράς και των αγοραίων πολιτικών εργασίας» ανέφερε.
Ο κ. Παναγόπουλος, όπως και οι άλλοι ομιλητές, υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη του εργατικού κινήματος για ενότητα στη δράση, αφήνοντας αιχμές για την ξεχωριστή συγκέντρωση που οργάνωσε σήμερα στο Πεδίο του Αρεως το ΠΑΜΕ.
Κ.Σημίτης: Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων
«Στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου και της χώρας μας, για μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο κόσμο» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο γραπτό μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η Πρωτομαγιά του 2003 βρίσκει την Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ, ύστερα από τη δύσκολη συγκυρία του πολέμου στο Ιράκ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώνει, μετά την τελευταία διεύρυνση, μια μεγάλη διεθνή πολιτική οντότητα με κοινές αξίες και στόχους.
«Η Ελλάδα πιστή στις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης συνέβαλε και συμβάλλει σε μια δημιουργική πορεία με προοπτική για τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα που μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον και παράλληλα προσθέτει νέες προκλήσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
«Το προοδευτικό όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα δεν σταματά στην ανθηρή οικονομία. Απαιτεί πλήρη απασχόληση, ποιότητα στην εργασία, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη. Το ΠΑΣΟΚ, σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες που έχουν εμπνεύσει την πορεία του, θα συνεχίσει μαζί με τους εργαζόμενους της χώρας μας, τον αγώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη» καταλήγει ο Κ.Σημίτης.
ΝΔ: Απαιτείται αλλαγή πορείας
«Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά, η οποία φέτος γιορτάζεται σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από αύξηση της ανεργίας, ειδικά των νέων ανθρώπων, από μείωση της παραγωγικότητας, από επιβάρυνση του κόστους ζωής, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση του κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικά των αδύναμων οικονομικά ομάδων και των ηλικιωμένων» επισήμανε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος.
«Απαιτείται, λοιπόν, μια άλλη πορεία, που θα αλλάξει την αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών και θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στην ανάπτυξη» προσέθεσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στον κοινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, κάνοντας λόγο για «μια άλλη διάσταση της φετινής Πρωτομαγιάς, που μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία».
«Παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους, ξεπερνώντας τις ηγεσίες και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, κατήργησαν στην πράξη την τελευταία διαχωριστική γραμμή που χώριζε και δίχαζε τη νέα Ευρώπη. Αυτό, λοιπόν, το γεγονός είναι το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
ΚΚΕ: Γενίκευση των αντιλαϊκών μέτρων
Για τα νέα πακέτα μέτρων κατά των εργαζομένων και για όσα αναφέρονται στο νέο ασφαλιστικό, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε τη γενίκευση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης , τα οποία όπως είπε: «Πρέπει να αφυπνίσουν τους εργαζόμενους και να ενώσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις».
Ημέρα της εργατική τάξης η σημερινή σύμφωνα με τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος παρά τα 90 του χρόνια όπως δήλωσε συνεχίζει να ελπίζει, να ανταποκρίνεται στα εργατικά καλέσματα και να πιστεύει πως η εθνική κυριαρχία και η δημοκρατία πρέπει να είναι η αφετηρία και η απάντηση σε όλους όσοι επιβουλεύονται όχι μόνο τα εργασιακά κεκτημένα αλλά και την ελευθερία των λαών. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν του ιμπεριαλιστές, όποιοι αυτοί και να είναι» ανέφερε ο κ. Φλωράκης.
Στις ομιλίες τους τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, Πολύβιος Τσίρκας και Γιώργος Μπουλούγαρης, έκαναν λόγο για τη μερική απασχόληση, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους εργασιακούς χώρους, για τον δανεισμό εργαζομένων από εταιρείες και για τις συμβάσεις ομηρίας όπως χαρακτήρισαν τις συμβάσεις έργου, οι οποίες δημιουργούν αγριότητα στις εργασιακές σχέσεις, αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για τους θεσμούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
ΣΥΝ: Όχι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές
Ειρήνη, δουλειά και ευημερία απαιτούν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος προσερχόμενος στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά δήλωσε: «Πάντα η Πρωτομαγιά θα συμβολίζει τον αγώνα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την κοινωνική προστασία και για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης έτσι ώστε να μην γίνονται θύματα οι εργαζόμενοι των πιο αυταρχικών και ανάλγητων πολιτικών.
»Η κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη οφείλει να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων, γιατί με τις επιλογές της μεγαλώνει τις ανισότητες και τις αδικίες, με τις επιλογές της αποδεικνύει ότι το μόνο που μπορεί να φτιάχνει είναι πυραμίδες εύκολης κερδοσκοπίας και νομοθετικά πλαίσια καταπιεστικά, εξουθενωτικά για τους εργαζόμενους.
»Σήμερα στην Κύπρο οι εργαζόμενοι με την κοινή τους εκδήλωση δίνουν το παράδειγμα της αγωνιστικής αλληλεγγύης για μια ειρηνική συμβίωση των δύο κοινωνιών σε μία επανενωμένη Κύπρο, που θα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ.
»Οι Έλληνες εργαζόμενοι λέμε όχι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, όχι στον απανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, όχι σε όλους εκείνους οι οποίοι νομίζουν ότι, επειδή κυβερνούν, μπορούν να παριστάνουν ότι είναι ικανοί για όλα, φορτώνοντας τις ευθύνες τους στις πλάτες των εργαζομένων».
Χωριστές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Τρεις χωριστές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες έγιναν στη Θεσσαλονίκη για την Εργατική Πρωτομαγιά. Τα κοινά χαρακτηριστικά και των τριών ήταν τα συνθήματα εναντίον του πολέμου και των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι πέρασαν μπροστά από το αμερικανικό προξενείο και κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του Μάη του 1936.
Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους μίλησαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Γιώργος Αναγνώστου, ο Νίκος Παυλίδης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και το ψήφισμα διάβασε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ καταδίκασε τη βαρβαρότητα του πολέμου στο Ιράκ και αναφέρθηκε στους αγώνες των εργαζομένων για ειρήνη και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. «Οι Έλληνες εργαζόμενοι την 1η Μάη του 2003 διατυπώνουν ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, προς τη νεοφιλελεύθερη αριστοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι ώρα να τερματιστεί» δήλωσε. Αποδοκίμασε τις «συνταγές» του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και επισήμανε πως οι εργαζόμενοι θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στη Παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στην Αγίας Σοφίας, την Τσιμισκή και την Βενιζέλου.
Στη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, που ήταν και η μεγαλύτερη σε όγκο, κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θεόδωρος Κυριακίδης. Στην ομιλία του κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι ενωμένοι απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους εναντίον του «μαύρου μετώπου» κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΕΕ, το οποίο, όπως είπε, εντείνει την ολομέτωπη επίθεση του σε όλα τα επίπεδα ζωής των εργαζομένων. Χαρακτήρισε «βόμβα» τις δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα και επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης και όσων θεωρεί «φερέφωνα» της.
Ακολούθησε πορεία δια μέσου των οδών Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Βενιζέλου. Στην κεφαλή της βρίσκονταν δύο τρακτέρ, νέοι κρατούσαν μια κρεμάλα στην οποία κρέμονταν λευκοντυμένα ομοιώματα ανθρώπων που συμβόλιζαν θύματα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο το 1886. Αλλοι νέοι κρατούσαν σταυρό και στη θέση του εσταυρωμένου είχαν τοποθετήσει φωτογραφία του μικρού Ιρακινού, που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού έχει ακρωτηριασμένα τα άκρα του.
Η τρίτη πορεία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Ακολούθησε τη διαδρομή Εγνατία, Αγ. Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και σ΄αυτή πήραν μέρος η Πρωτοβουλία Εργαζομένων για μια ταξική Πρωτομαγιά, το ΚΚΕ (μ-λ) και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Salonica 2003
Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες
Οι κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά προκαλούν προβλήματα στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 το πρωί, ενώ έχουν προγραμματίσει και δεύτερη στάση από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Τα τρόλεϊ και ο ΗΣΑΠ θα κινούνται κανονικά έως τις 22:00 το βράδυ, οπότε θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας έως το τέλος της βάρδιας. Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι έχει προγραμματίσει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ και οι σύλλογοι των ιπταμένων και των φροντιστών.
Τέλος, στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 15:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν και οι ναυτεργάτες στα λιμάνια όλης της χώρας.
Τελευταία ενημέρωση: 18:38
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Κούβελος και Πέτζα Στογιάκοβιτς συζήτησαν για την μέλλον του Αντρέι στην Εθνική Ελλάδας μπάσκετ
- Χιλιάδες εκτοπισμένοι στη Βραζιλία και έξι νεκροί μέχρι στιγμής εξαιτίας πλημμυρών
- Περισσότερα όπλα, λιγότερη υγεία και παιδεία: Η έκρηξη της παγκόσμιας στρατιωτικοποίησης
- Γκουέν Φάρελ Αντέαρ: Πέθανε η ηθοποιός του M*A*S*H*
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία στα πλέι άουτ της Super League
- Συνελήφθη ύποπτος στην Αυστρία για τον εκβιασμό εταιρείας μολύνοντας παιδικές τροφές με δηλητήριο

