Μυστικές υπηρεσίες επινόησαν την άποψη ότι είμαι αρχηγός της 17Ν, λέει ο Αλ.Γιωτόπουλος
Συνεντεύξεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης της 17Ν δίνουν δύο από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο φερόμενος ως ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ.Γιωτόπουλος και ο Δ.Κουφοντίνας. Με ταίριαξαν σε ένα έτοιμο προφίλ, λέει ο πρώτος.
Συνεντεύξεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης της 17 Νοέμβρη δίνουν δύο από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο φερόμενος ως ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ.Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Μιλώντας στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δηλώνει: «Η άποψη ότι είμαι αρχηγός της 17Ν είναι επινόηση των αμερικανοβρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν έχει σχέση με όσα ακολούθησαν την έκρηξη στον Πειραιά και τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού. Πολύ πριν, με είχαν φωτογραφίσει με δημοσιεύματα στον Τύπο, γιατί το προφίλ μου ταίριαζε με αυτό του υποτιθέμενου αρχηγού, όπως το είχαν στο μυαλό τους».
Υποστηρίζει ότι οι Αρχές προσπαθούν να τον συνδυάσουν με τη 17Ν με κατασκευασμένα στοιχεία και χαρακτηρίζει φαιδρή την ιδέα να αποδίδεται σε αυτόν ο ρόλος του αρχηγού, αφού στο χώρο των αριστερών ένοπλων ή μη οργανώσεων δεν συναντάται τέτοιος ρόλος.
«Όποιος είχε έστω και μικρή γνώση του χώρου της άκρας αριστεράς τα χρόνια της υποτιθέμενης ίδρυσης και ανάπτυξης της 17Ν γνωρίζει ότι αυτός ο χώρος ήταν κατ εξοχήν αντιγραφειοκρατικός, αντιηγετικός, ανακαθοδηγητικός και είχε αλλεργία με κάθε είδους ηγεσίες και αρχηγούς» λέει ο Αλ.Γιωτόπουλος.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μιλά για την ανάκρισή του στη ΓΑΔΑ από τον Ιωάννη Διώτη. Ισχυρίζεται ότι οι ανακριτές του δεν ενδιαφέρονταν να μάθουν τίποτα από αυτόν. «Δεν με ρώτησαν σχεδόν τίποτα. Ήταν πεπεισμένοι από πριν ότι ήμουν αρχηγός. Είχαν προκατασκευασμένο το προφίλ μου, όπως έλεγαν, απλώς προσπαθούσαν να με κάνουν ταιριάξω σε αυτό. […] Έφτασαν μέχρι γελοιότητες, να με ρωτούν αν ήξερα ποιος ήταν ο Τσε Γκεβάρα ή να προσπαθούν να με πείσουν ότι το ύψος μου είναι 1,87 και όχι 1,82, που είναι πραγματικά, να απορούν γιατί δεν έκανα πλαστική εγχείριση στο πρόσωπο κ.ο.κ.».
Δ.Κουφοντίνας: «Η δίκη μας θα μπει δίπλα σε αυτή των αγωνιστών του 21»
Μιλώντας στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Δ.Κουφοντίνας χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά τη δράση της 17Ν «πολιτική» και τα μέλη της οργάνωσης «λαϊκούς αγωνιστές».
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τοποθετήσει αυτή τη δίκη, τηρώντας βέβαια τις αναλογίες, δίπλα στις δίκες των αγωνιστών του 21 […] δίπλα στις μαζικές δίκες κομμουνιστών μετά τον εμφύλιο […] δίπλα στις δίκες των αγωνιστών κατά της χούντας».
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι επιλογές μας συνάντησαν την αποδοχή ενός κομματιού της κοινωνίας, αλλά και την ανοχή ενός ακόμη μεγάλου μέρους σαν νόμιμη απάντηση στα εγκλήματα της εθνικής και υπερεθνικής ελίτ. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κατείχαμε την απόλυτη αλήθεια. Μέσα στη δράση μας διαπράξαμε λάθη ορισμένα με ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες.
»Νομίζουμε όμως ότι η παράλληλη δίκη, που θα διεξαχθεί στην κοινωνία, η ουσιαστική στην πραγματικότητα, και η συζήτηση που θα προκληθεί ανάμεσα σε όσους θεωρούν ότι η ιστορία δεν τελείωσε […] θα θέσει ξανά στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα: είναι δυνατόν να περάσουμε σε άλλη ιστορική περίοδο χωρίς την ανάγκη της ένοπλης βίας; Πώς να αποφύγουμε τη ρεφορμιστική αναντιστοιχία άμεσων μέσων και απώτερων οραμάτων; Εμείς τουλάχιστον είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε τα λάθη μας και την εμπειρία μας» αναφέρει καταλήγοντας.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων