Αθωώθηκε ο πολιτικός μηχανικός κτιρίου που κατέρρευσε στο σεισμό του 1999
Απαλλακτική ήταν η δικαστική απόφαση για τον πολιτικό μηχανικό του κτιρίου επί της οδού Τατοΐου, που κατέρρευσε στο σεισμό του 1999. Το κατηγορητήριο είχε βασισθεί σε πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δύο εκ των συντακτών του χαρακτήρισαν λανθασμένο.
53
Απαλλακτική ήταν η δικαστική απόφαση για τον πολιτικό μηχανικό του κτιρίου επί της οδού Τατοΐου, που κατέρρευσε στο σεισμό του 1999. Το κατηγορητήριο είχε βασισθεί σε πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δύο εκ των συντακτών του χαρακτήρισαν λανθασμένο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος την Τρίτη, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με ψήφους έξι προς μία έκρινε αθώο τον Αριστείδη Σπαθάκη, ο οποίος είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την κατάρρευση του διώροφου κλωστοϋφαντουργείου, με αποτέλεσμα το θάνατο του ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας.
Η ποινική δίωξη, που είχε ασκηθεί εναντίον του πολιτικού μηχανικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια και με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος, είχε βασισθεί σε πόρισμα μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με το οποίο υπήρχαν σωρεία αποκλίσεων και παραλείψεων στην μελέτη στατικότητας του κτιρίου.
Ωστόσο, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δύο εκ των συντακτών του πορίσματος κατέθεσαν ότι έλαβαν υπόψη λανθασμένα στοιχεία, όπως πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η μελέτη στατικών υπολογισμών που βρήκαν στο φάκελο του συγκεκριμένου κτιρίου αποδείχθηκε πως αφορούσε άλλη οικοδομή, και είχε συμπεριληφθεί στα έγγραφα της άδειας του κλωστοϋφαντουργείου εκ παραδρομής.
Έτσι, το δικαστήριο απεφάνθη, τελικά, ότι αιτία της κατάρρευσης του κτιρίου ήταν ο σεισμός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουρκία: Πυροβόλησε τη νύφη της δύο φορές στο κεφάλι έπειτα από καυγά – «Την σκότωσα, καθάρισα την τιμή μου»
- Αίγιο: Μπήκε σε αποθήκη και έκανε ριφιφί σε κατάστημα με λεία 23.000 ευρώ
- Greek PM Mitsotakis Announces Cap on Consumer Loan Repayments
- Σε τροχιά οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι – Στόχος η πρόληψη και ανίχνευση πυρκαγιών
- Η τραγική απώλεια της Άννα Νικόλ Σμιθ, η 19χρονη κόρη και ο υποστηρικτικός πατέρας
- Η Μπαρτσελόνα ψάχνεται και για τον Ντιαλό της Μονακό
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ψέμα περί ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό – Η Ιστορία είναι πεισματάρα
- Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση των δύο ακτιβιστών του Global Sumud Flotila – Ξεκίνησαν απεργία πείνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)


















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [03.05 – 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-20-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442