30

Τη δυνατότητα στους πολίτες να αναγνωρίσουν τίτλους σπουδών της αλλοδαπής για επαγγελματικούς λόγους προσφέρει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο νέος θεσμός επιτρέπει την «παράκαμψη» του ΔΙΚΑΤΣΑ σε όσους δεν ενδιαφέρονται άμεσα για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου τους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, για να απευθυνθεί ένας πτυχιούχος στο ΣΑΕΙΤΤΕ θα πρέπει να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών από ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει τα επαγγελματικά προσόντα, δηλαδή να έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια σπουδών ή τρία χρόνια σπουδών και έναν επαγγελματικής εμπειρίας.

Ο νέος θεσμός εξασφαλίζει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αφού το πιστοποιητικό αναγνώρισης που εκδίδει γίνεται δεκτό στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αντίστοιχο του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Επιπλέον, «κινείται» με ταχύτερους ρυθμούς, αφού είναι υποχρεωμένος να κρίνει τους υποβαλλόμενους φακέλους εντός τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αρνείται να εγγράψει στα μητρώα του κατόχους τίτλων σπουδών της αλλοδαπής που δεν έχουν την έγκριση του ΔΙΚΑΤΣΑ, ζήτημα για το οποίο εκκρεμούν προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ