Φάρμακο κατά του Πάρκινσον βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος
Νέα Υόρκη: Η σελεγιλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychology.
Νέα Υόρκη: Η σελεγιλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychology.
Η σελεγιλίνη καθυστερεί τη διάσπαση της ντοπαμίνης, δηλαδή της χημικής ουσίας του νευρικού συστήματος που μειώνεται με την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, νεότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι η ντοπαμίνη κατέχει βασικό ρόλο στη νευροβιολογία του εθισμού στη νικοτίνη.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, υπέβαλαν σε έρευνα 40 καπνιστές, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι πρώτοι 20 λάμβαναν σελεγιλίνη, ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν απλώς ψευδοφάρμακα.
Έπειτα από το πέρας των οκτώ εβδομάδων της έρευνας, τα εννέα από τα άτομα της πρώτης ομάδας (δηλ. περίπου το 45%) είχαν διακόψει το κάπνισμα και έξι μήνες αργότερα οι τέσσερις από αυτούς εξακολουθούσαν να απέχουν της βλαβερής συνήθειας.
Αντίστοιχα, το 15% των καπνιστών που έπαιρναν ψευδοφάρμακα διέκοψαν το κάπνισμα μετά το τέλος της έρευνας και ένα από αυτά εξακολουθούσε να απέχει της συνήθειας μετά την πάροδο έξι μηνών.
Όσον αφορά τις παρενέργειες της σελεγιλίνης που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες τις χαρακτήρισαν ήπιες και κυμαίνονταν από απώλεια όρεξης, έως ελαφρές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και αϋπνία.
Με δεδομένο το μικρό αριθμό των ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να εξεταστεί σε βάθος και με ακρίβεια η δράση της σελεγιλίνης όσον αφορά το κάπνισμα.
health.in.gr
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442