Φάρμακο κατά του Πάρκινσον βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος
Νέα Υόρκη: Η σελεγιλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychology.
Νέα Υόρκη: Η σελεγιλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychology.
Η σελεγιλίνη καθυστερεί τη διάσπαση της ντοπαμίνης, δηλαδή της χημικής ουσίας του νευρικού συστήματος που μειώνεται με την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, νεότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι η ντοπαμίνη κατέχει βασικό ρόλο στη νευροβιολογία του εθισμού στη νικοτίνη.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, υπέβαλαν σε έρευνα 40 καπνιστές, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι πρώτοι 20 λάμβαναν σελεγιλίνη, ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν απλώς ψευδοφάρμακα.
Έπειτα από το πέρας των οκτώ εβδομάδων της έρευνας, τα εννέα από τα άτομα της πρώτης ομάδας (δηλ. περίπου το 45%) είχαν διακόψει το κάπνισμα και έξι μήνες αργότερα οι τέσσερις από αυτούς εξακολουθούσαν να απέχουν της βλαβερής συνήθειας.
Αντίστοιχα, το 15% των καπνιστών που έπαιρναν ψευδοφάρμακα διέκοψαν το κάπνισμα μετά το τέλος της έρευνας και ένα από αυτά εξακολουθούσε να απέχει της συνήθειας μετά την πάροδο έξι μηνών.
Όσον αφορά τις παρενέργειες της σελεγιλίνης που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες τις χαρακτήρισαν ήπιες και κυμαίνονταν από απώλεια όρεξης, έως ελαφρές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και αϋπνία.
Με δεδομένο το μικρό αριθμό των ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να εξεταστεί σε βάθος και με ακρίβεια η δράση της σελεγιλίνης όσον αφορά το κάπνισμα.
health.in.gr
- ΕΛΑΣ: Οι πυρκαγιές σε Γαλλία – Ισπανία υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442