Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 14o
Μία «εναλλακτική παγκοσμιοποίηση» θα προτείνουν χιλιάδες άνθρωποι στο Πόρτο Αλέγκρε

Μία «εναλλακτική παγκοσμιοποίηση» θα προτείνουν χιλιάδες άνθρωποι στο Πόρτο Αλέγκρε

Αρχίζουν την Πέμπτη οι εργασίες του Γ Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού, την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράκ.

37

Αρχίζουν την Πέμπτη οι εργασίες του Γ Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού, εκφράζοντας την αντίδρασή τους για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράκ.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι από 157 χώρες αναμένονται στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου επί έξι ημέρες θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τη δράση τους για τη δημιουργία ενός «άλλου κόσμου», όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η απειλή του πολέμου στο Ιράκ πάντως αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαδηλώσεων. Στο τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών έχει προγραμματιστεί να γίνει πορεία για την ειρήνη.

Σε γενικότερο πλαίσιο οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων στον κόσμο, με πρώτη τη φτώχεια. Μια φτώχεια που περιγράφεται ως έλλειψη πόσιμου νερού, καλλιεργήσιμης γης, φαρμάκων, εργασίας ή κατοικίας.

Περίπου 30.000 νέοι έχουν αναλάβει τις προκαταρκτικές εργασίες στο κέντρο της πόλης για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, ενώ με την ευκαιρία του Φόρουμ δημιουργήθηκε και ένα κοινό νόμισμα, σύμβολα του οποίου είναι ο ήλιος και η σελήνη.

Στις εργασίες του Γ Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωντσταντόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, που επέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ιστορία του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που θα απευθυνθεί στους σύνεδρους αυτής της εναλλακτικής πλατφόρμας παγκοσμιοποίησης και αντίθεσης στη διαμορφούμενη νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς.

Στη συνέχεια πάντως ο Λούλα θα μεταβεί στο Νταβός όπου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 2.000 επιχειρηματίες και πολιτικούς ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε αναμένεται να παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βραζιλίας Agencia Estado.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies