Με ανατιμήσεις απειλούν οι έμποροι για το νέο τρόπο αναγραφής των τιμών
Με ανατιμήσεις απειλούν σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο νέο τρόπο αναγραφής των τιμών από τις 10 Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων τάσσονται κατά του μέτρου και προαναγγέλουν αυξήσεις.
27
Μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου γύρου ανατιμήσεων είναι η αγορά. Σούπερ μάρκετ, λιανεμπορικές επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα απειλούν με ανατιμήσεις εάν προχωρήσει η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των τιμών από τις 10 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, οι φορείς του λιανικού εμπορίου υποστηρίζουν ότι η εφαρμομή της νέας αγορανομικής διάταξης θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά θα ανοίξει την όρεξη πολλών επιτήδειων να προχωρήσουν σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω.
Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είχε θετικά αποτελέσματα στην αρχή της κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος, αλλά όχι σήμερα, ένα χρόνο μετά, και μάλιστα τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν αφομειώσει τον τρόπο χρήσης του ευρώ και η αγορά έχει ομαλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη διάταξη που αφορά σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τους επαγγελματίες, τους υπαίθριους πωλητές, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο τη μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου χρήσης του ευρώ στις συναλλαγές, οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται ως εξής:
* Αν η τιμή είναι μικρότερη από ένα ευρώ, θα αναγράφονται τα λεπτά σε ακέραιο αριθμό (και όχι πια δεκαδικό) και με κεφαλαία γράμματα. Δηλαδή 50 ΛΕΠΤΑ.
* Αν η τιμή είναι πάνω από ένα ευρώ, θα αναγράφεται σε ακέραιο αριθμό η αξία σε ευρώ και δίπλα πάλι σε ακέραιο αριθμό τα λεπτά, πάντα με κεφαλαία γράμματα. Για παράδειγμα, σε ένα είδος που πωλείται προς 5,32 ευρώ η ταμπέλα πρέπει να αναγράφει 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 32 ΛΕΠΤΑ. Η λέξη ευρώ μπορεί να αντικαθίσταται από το σύμβολο του νομίσματος.
«Καμία δικαιολογία για ανατιμήσεις»
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυξήσεις των τιμών στην αγορά λόγω του νέου τρόπου αναγραφής των τιμών, μέτρο το οποίο ελήφθη για να διευκολυθούν οι καταναλωτές στη χρήση του ευρώ.
Ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε όλους τους φορείς του εμπορικού κόμσου να συμβάλλουν στην αντιπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται πτώση του τιμαρίθμου.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ επανέλαβε ότι εξετάζονται οι προϋπολογισμοί τους και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει αντιπληθωριστική πολιτική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442