30

Το 1973 γεννήθηκε η «ιδέα» της ίδρυσης της 17 Νοέμβρη αναφέρεται στο αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αριθμεί 1.400 σελίδες. Οι τρεις εφέτες που το υπογράφουν στέλνουν στο εδώλιο και τους 18 κατηγορούμενους, οι πράξεις των οποίων εντάσσονται στα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου της Παρασκευής, οι εφέτες εκτιμούν ότι η τρομοκρατική οργάνωση ιδρύθηκε αμέσως μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ασχέτως αν η «δράση» της ξεκίνησε στα τέλη του 1975.

Την ιδρυτική ομάδα της αποτελούσαν οι κατηγορούμενοι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Γιάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης και μία γυναίκα αγνώστων πραγματικών στοιχείων ταυτότητας με το ψευδώνυμο «Αννα».

Στο βούλευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ανωτέρω οργάνωση λειτουργούσε με ιεραρχική δομή, κατανομή καθηκόντων, σταθερή υποδομή και διατήρηση κρησφύγετων και χώρων αποθήκευσης όπλων, θέσπιση κανόνων λειτουργίας που υπαγόρευαν την υποταγή των μελών στις αποφάσεις της ηγεσίας».

Ο Γιωτόπουλος θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της 17Ν και κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για όλες τις ενέργειες της οργάνωσης, από το πρώτο χτύπημα έως την έκρηξη στον Πειραιά το βράδυ της 29 Ιουνίου 2002.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορείται για πάνω από 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, ο Σάββας Ξηρός για περισσότερα από 100 αδικήματα σε 78 ενέργειες και ακολουθούν ο Χριστόδουλος Ξηρός για συμμετοχή σε 33 ενέργειες όπως και ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Βασίλης Ξηρός για συμμετοχή σε 28 ενέργειες.

Ακολουθούν ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε 10 ενέργειες, ο Ηρακλής Κωστάρης σε εννέα ενέργειες, ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης και ο Σωτήρης Κονδύλης σε έξι ενέργειες, οι Διονύσης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Τέλιος και Θωμάς Σερίφης σε τέσσερις ενέργειες.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο Γιάννης Σερίφης ανήκει στην ιδρυτική ομάδα της 17Ν, ωστόσο, από τα στοιχεία δεν προκύπτει συμμετοχή του μετά το 1983. Ανάλογο είναι το σκεπτικό που διατυπώνεται και για τον εξάδελφό του Παύλο Σερίφη.

Σχετικά με τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, στο βούλευμα δεν αναφέρεται στην ιδρυτική ομάδα της 17Ν , ωστόσο, κατηγορείται για συμμετοχή σε δύο ληστείες.

Σε σχέση με την Αγγελική Σωτηροπούλου, απαλλάσσεται για μία από τις τρεις κατηγορίες που της απέδιδε ο εισαγγελέας, συγκεκριμένα για το αδίκημα της απλής συνέργιας για την επίθεση κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Παραμένουν, ωστόσο, η κατηγορία της απλής συνδρομής στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς και τα τρία αδικήματα της συμμετοχής, κατοχής εκρηκτικών υλών και της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Αναφορικά με τη συμμετοχή και τρίτης γυναίκας στην οργάνωση -εκτός από την Α.Σωτηροπούλου και την «Αννα»- στο βούλευμα τονίζεται ότι υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την περιγραφή μάρτυρα στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς (Ιούνιος 2000) όσο και από τρίχα που βρέθηκε σε γιάφκα και η οποία ανήκει σε άγνωστη γυναίκα.

Στο αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών γίνεται επίσης αναφορά στη χρονική διάρκεια συμμετοχής των κατηγορούμενων καθώς και στο πώς στρατολογήθηκαν.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας συμμετείχε από τις αρχές του 1983 έως την 31η Ιουλίου 2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός από τα τέλη του 1983 έως την 17η Ιουλίου 2002 (στρατολογήθηκε από τους Γ.Σερίφη και Δ.Κουφοντίνα), ο Σάββας Ξηρός και η Αγγελική Σωτηροπούλου από το 1986 έως τη σύλληψή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ