Πιστή η Τουρκία στην ευρωπαϊκή πορεία παρά την απογοήτευσή της, δηλώνει ο Γκιουλ
Ο Αμπ.Γκιουλ επέκρινε την ΕΕ για το «ραντεβού» που έδωσε στην Τουρκία το Δεκέμβριο του 2004 για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες στην ευρωπαϊκή της πορεία.
37
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε την ΕΕ για το «ραντεβού» που έδωσε στην Αγκυρα, το Δεκέμβριο του 2004, για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο κ.Γκιουλ δήλωσε ότι θεωρεί ότι το 2004 είναι πολύ μακριά, τονίζοντας ότι η Τουρκία από την πλευρά της έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να συμμορφωθεί προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καταβάλει προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσει καλύτερη απόφαση για τη χώρα του.
«Ο δρόμος της Τουρκίας είναι προκαθορισμένος για την Τουρκία. Θα διευρύνουμε την εξωτερική μας πολιτική διατηρώντας την ευρωπαϊκή μας προοπτική» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet στην Κοπεγχάγη.
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές ότι προκύπτουν νέοι όροι επιπλέον αυτών που προέβλεπαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Όμως η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Θα συνεχίσουμε για το λαό μας» δήλωσε.
Ερντογάν: Στην πολιτική δεν υπάρχει θυμός
Από την πλευρά του ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει».
Ο ηγέτης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης προσέθεσε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχει θυμός, όσοι θυμώνουν χάνουν. Θέλαμε να πάρουμε μια ημερομηνία για το τέλος του 2003 αλλά αυτό καθυστέρησε λίγο» δήλωσε ο Ερντογάν μετά την συνάντηση, μαζί με τον πρωθυπουργό Αμπτουλάχ Γκιουλ, που είχε με τον Ζακ Σιράκ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Ελπίζουμε η Τουρκία να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2004» κατέληξε.
Σρέντερ: Μετά το 2010 η Τουρκία
Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρεί «πολύ αισιόδοξη» την πρόβλεψη να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ πριν από το 2010, σε συνεντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ZDF που δόθηκε απο την Κοπεγχάγη.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπορέσει η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ την τρέχουσα δεκαετία, απάντησε: «Είναι οπωσδήποτε πολύ φιλόδοξο, και μάλλον πολύ αισιόδοξο».
Οι διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2005 «θα διαρκέσουν μεγάλο διάστημα διότι τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν είναι πολύ δύσκολα» εκτίμησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Τελευταία ενημέρωση 21:45
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γκράμσι και το «παλιό που πεθαίνει» την ώρα που «το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί»
- Κοινωνικός Τουρισμός: Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων
- Νέο διπλό για τους Σπερς με τρομερό Γουεμπανιάμα (114-93) – Γλίτωσαν την «σκούπα» οι Ρόκετς (115-96)
- Καλλιόπη Ταχτσόγλου: Η «Μαρούσκα» από τους «Δύο Ξένους» μιλά για τον ρόλο που της κόστισε στην καριέρα της
- Κως: Καταγγελία για βιασμό 33χρονου στις φυλακές
- Ιράν: Στρίβειν διά των Στενών του Ορμούζ – Η πρόταση Αραγτσί για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τα πυρηνικά
- Παναθηναϊκός: Η Βαλένθια δεν αλλάζει αποδυτήρια για τα play offs, παρά τις διαμαρτυρίες του Άταμαν
- ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν Βαρδακαστάνη και Πολιτικό Συμβούλιο χωρίς να… αρχίσουν τα όργανα – Το μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας και ο στόχος της ενότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442