Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας καθορίζονται από το «βιολογικό ρολόι»
Νέα Υόρκη: Τον ακριβή μηχανισμό εκδήλωσης των εξάρσεων και υφέσεων της αρθρίτιδας κατάφερε να αποσαφηνίσει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.
Νέα Υόρκη: Τον ακριβή μηχανισμό εκδήλωσης των εξάρσεων και υφέσεων της αρθρίτιδας κατάφερε να αποσαφηνίσει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Μέιν στο Μπρισμπέιν μελέτησαν 21 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που εντοπιζόταν στην περιοχή της άκρας χειρός. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν τις ώρες που αισθάνονταν πόνο και σε ποιο βαθμό, επι δέκα συνεχόμενες ημέρες.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το άλγος και η ακαμψία ήταν ισχυρότερα κατά τις πρωινές ώρες και έτειναν να μειώνονται σημαντικά περίπου στις 4 το απόγευμα, για να επανέλθουν το βράδυ.
Τα εν λόγω ευρήματα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, καταδεικνύουν ότι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ανάλογα της πορείας των κιρκαδιανών ρυθμών, δηλαδή του εσωτερικού μηχανισμού του οργανισμού που είναι γνωστός ως «βιολογικό ρολόι». Ο εν λόγω μηχανισμός ελέγχει τον ύπνο και την αφύπνιση καθώς και άλλες βιολογικές λειτουργίες, όπως την παραγωγή ορμονών και την αρτηριακή πίεση.
Αναλύοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ο επικεφαλής της, Δρ. Ν. Μπέλαμι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και σε σημαντικό βαθμό γνωρίζαμε ότι η πορεία της νόσου καθορίζεται από τον κιρκαδιανό ρυθμό, δεν είχαμε βάσιμα στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Τα νέα αυτά συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα καθώς θα μας βοηθήσουν όχι μόνο στη σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής αναλόγως των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και στον κατάλληλο προγραμματισμό των θεραπειών, με μεγάλο όφελος για τους πάσχοντες».
health.in.gr
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
- Αλλαγή σκηνικού με τους ξένους διαιτητές της Super League λόγω Ισπανών και Ιταλών
- Πικέρμι: Μετωπική σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός μηχανής
- Βουλή: Το βαρύ κλίμα στη ΚΟ της ΝΔ, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις για τις άρσεις ασυλίας των «13» του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442