Με παράπονα για τους εξοπλισμούς υποδέχτηκαν τον Γ.Παπαντωνίου στη Γαλλία
Η δυσαρέσκεια που εξέφρασε στον Γ.Παπαντωνίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του γαλλικού Κοινοβουλίου, Γκι Τεσιέ, περί μείωσης του γαλλικού μεριδίου στους ελληνικούς εξοπλισμούς, χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ΥΠΕΘΑ στο Παρίσι.
71
Με παράπονα υποδέχτηκαν την Πέμπτη τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του γαλλικού Κοινοβουλίου, Γκι Τεσιέ, και τον γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Παπαντωνίου άκουσε τον πρώτο να κάνει λόγο για μείωση του γαλλικού μεριδίου στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η πραγματικότητα των αριθμών, όσον αφορά στις ελληνογαλλικές συναλλαγές, αποδεικνύει το αντίθετο και υπογράμμισε ότι «εκείνο που προέχει σήμερα στην Ευρώπη είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας».
«Είναι σημαντικό» τόνισε ο υπουργός, «να βρεθούν τρόποι για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά και πιο ανταγωνιστικοί με τους Αμερικανούς».
Ο κ. Παπαντωνίου ανέπτυξε την άποψη ότι η πολιτική των συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό μέσο ισχυροποίησης των ευρωπαϊκών εταιρειών έναντι του αμερικανικού ανταγωνισμού.
Στάθηκε δε στην ανάγκη τα κράτη – μέλη της ΕΕ «να δείξουν μεγαλύτερη θέληση για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής άμυνας, αυξάνοντας τα διατιθέμενα ποσά από τον προϋπολογισμό τους».
«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διαθέτει το 4-5% από το ΑΕΠ και άλλες χώρες μόλις το 1 – 1,5 %. Αν θέλουμε ευρωστρατό θα πρέπει να καταναλώσουμε όλοι μεγαλύτερο μερίδιο από τον προϋπολογισμό μας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Μισέλ Αλιό Μαρί.
Τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς ήταν οι εξοπλισμοί, η ευρωπαϊκή άμυνα, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό.
Μετά το πέρας του γεύματος εργασίας, τόσο ο κ. Παπαντωνίου, όσο και η κ. Αλιό εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγωγή κοινών συμπερασμάτων, καθώς και για τη σύμπτωση απόψεων επί των θεμάτων που αφορούν στην ευρωπαϊκή άμυνα και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
- Με επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου απαντά το Ιράν στα πλήγματα των ΗΠΑ – Χτύπημα και σε 2ο πλοίο στα Στενά
- Μέσι μετά την πρόκριση: «Υποφέραμε ξανά, αλλά αυτή η ομάδα δεν σταματά ποτέ να πιστεύει»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442