Αντιδρά η αντιπολίτευση στο ν/σ για μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου
Για προχειρότητα, σκοπιμότητα και αναποτελεσματικότητα κατηγόρησε η αντιπολίτευση την κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για «Μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου σε άλλα κυβερνητικά όργανα».
Για προχειρότητα, σκοπιμότητα και αναποτελεσματικότητα κατηγόρησε η αντιπολίτευση την κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για «Μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου σε άλλα κυβερνητικά όργανα». Ειδικότερα, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο μεταφέρει 18 αρμοδιότητες, που είχαν παραχωρηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και εκτίμησε ότι πιθανά αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της αδιαφάνειας, της συναλλαγής και της διαπλοκής.
Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για επικίνδυνη μονομερή άσκηση αρμοδιοτήτων από ένα πρόσωπο στις περιπτώσεις σύναψης ειδικών συμβάσεων ή συμφωνιών μεταξύ κρατών για προμήθεια υλικών, εφοδίων ή παροχή υπηρεσιών αλληλοεξυπηρέτησης των ενόπλων τους δυνάμεων, την εξαγωγή ή επανεξαγωγή για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία πολεμικού υλικού σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και την έγκριση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα για την κάλυψη δανείων που χορηγούν σε ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στο εξωτερικό.
Για την περίπτωση αυτή, μάλιστα, ανέφερε ότι ενδεχομένως γίνεται απόπειρα να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο η περίπτωση του σκανδάλου με την Rom-Telecom.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτές οι πράξεις θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω της σπουδαιότητάς τους και διότι η άσκησή τους από ένα πρόσωπο (υπουργό) ενδέχεται να καλύψει ενέργειες διαπλοκής. Eπισήμανε, επίσης, ότι η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν δημοσιοποιεί όλες τις υπουργικές αποφάσεις σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εκ μέρους του ΣΥΝ υποστηρίχθηκε ότι το νομοσχέδιο δείχνει προχειρότητα, ότι είναι αναιτιολόγητο και καθιστά ευάλωτη την όλη διαδικασία, ενώ εκτιμήθηκε ως αναγκαία η ψήφιση νέου νόμου για τις αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ζητήθηκε ο καθορισμός των κατευθυντηρίων ή και οριακών τιμών-παραμέτρων ποιότητας της ατμόσφαιρας, των μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσής τους, της συχνότητας δειγματοληψίας, του χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη των στόχων αυτών και η ρύθμιση κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικής με τον καθορισμό της ποιότητας του αέρα να παραμείνει στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ζητήθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να παραμείνει η σύσταση και συγκρότηση επιτροπής για την προμήθεια αγαθών σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας, ο καθορισμός του ανώτατου συνολικού ποσού των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που είναι δυνατόν να παρασχεθούν μέσα στο έτος αυτό με βάση τις διατάξεις του νόμου πλην αυτών που αφορούν έκτακτα γεγονότα και η διάθεση σε περίοδο ειρήνης οπλισμού και πυρομαχικών στο προσωπικό των τμημάτων παλλαϊκής άμυνας των παραμεθόριων περιοχών για την ανάληψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών αποστολών.
Εξάλλου, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης ζήτησε να παραμείνει στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου η παραχώρηση οικοπεδικών εκτάσεων του Δημοσίου σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων.
Ας σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή η ΝΔ και ο ΣΥΝ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επιφυλάχθηκε μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Το «Τάμα» μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να συγκινήσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.