Η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της ευρωζώνης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2002, δείχνοντας ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Συγκρατημένη εμφανίστηκε όμως στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ.
27
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2002, δείχνοντας ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Περισσότερο συγκρατημένη εμφανίστηκε όμως στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Ιουνίου, στο οποίο περιέχονται οι εξαμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος στο 2,1% με 2,5%. Τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρούσε έως και το 1,1%.
Οι προοπτικές των τιμών «είναι λιγότερο ικανοποιητικές απ ότι λίγους μήνες πριν», τονίζεται στο δελτίο. Είναι «εξαιρετικά σημαντικό για τη νομισματική πολιτική να παραμείνει σε επαγρύπνηση» για τις εξελίξεις στο μέτωπο του τιμαρίθμου, προστίθεται.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9% έως 1,5% έναντι 0,7%-1,7% που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το 2003 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιταχυνθεί έως το 3%.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% την περασμένη Πέμπτη. Μία μικρότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού ίσως εξαναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% έως το τέλος του τρίτου τριμήνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
- Μέριλιν Μονρόε – 24 ώρες πριν τον θάνατό της είχε υπογράψει για την παραλαβή επίπλων
- Σεισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ομαδική αγωγή παικτών κατά της FIFA για δισεκατομμύρια ευρώ
- «Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442