Αντιδράσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού
Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε φορείς της Θεσσαλονίκης η προσπάθεια άρσης του μορατόριουμ που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε φορείς της Θεσσαλονίκης η προσπάθεια άρσης του μορατόριουμ που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Εκπρόσωποι της νομαρχιακής κίνησης “Οικολογία Αλληλεγγύη-Συνασπισμός των Πολιτών” και της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας” -μετά την εισηγητική έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας για πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένου ρυζιού στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης- υποστηρίζουν ότι πίσω από την προσπάθεια για την εκτέλεση πειραμάτων σε γενετικά τροποποιημένο ρύζι κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών που θέλουν να εξοικειώσουν τους καταναλωτές με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια.
Οι δύο κινήσεις ζητούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να ακυρώσει την απόπειρα να εισαχθεί η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων φυτών στην ελληνική γη, ενώ θα θέσει το θέμα στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη.
“Σκοπός της απελευθέρωσης στον αγρό του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού είναι να ελεγχθεί εάν είναι αποτελεσματική η προκληθείσα μετάλλαξη, όσον αφορά στην ανθεκτικότητα σε παθογόνους μύκητες, και εάν υπάρχει αντοχή σε γνωστό ζιζανιοκτόνο. Η προτεινόμενη πειραματική απελευθέρωση του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού ουδόλως θα απαντήσει στο ερώτημα εάν υφίσταται κίνδυνος για το περιβάλλον, είτε αυτός αφορά στην οριζόντια μεταφορά γονιδίων σε άλλα φυτά, είτε στη μετάδοση της ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα, είτε στην αλλαγή της γενετικής σύστασης των μικροβίων του εδάφους.
Ακόμη, με την πειραματική αυτή απελευθέρωση δεν μελετώνται οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη χρησιμοποίηση αλληλουχιών που αυξάνουν την αντοχή σε αντιβιοτικά” τονίζει ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ.Τρεμόπουλος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, καθηγητή ιατρικής Τάσο Κουράκη, όπου εφαρμόστηκαν οι πειραματικές καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό χώρο είχαν ως αποτέλεσμα τη γενετική επιμόλυνση των φυτών της περιοχής όπου διεξήχθησαν.
“Με τις θέσεις και τις αντιρρήσεις αυτές βρίσκεται σύμφωνος και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος στις 5/6/2001, με πόρισμα επιτροπής που συνέστησε για να εξετάσει τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην υγεία του ανθρώπου, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει: “Η απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον είναι μια διαδικασία που πρέπει να ανασταλεί για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να παραχθεί η αναγκαία τεχνογνωσία που θα εγγυάται τη μη πρόκληση βλάβης στην υγεία και το περιβάλλον”.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Delivery: Στάση εργασίας για Wolt και efood την Κυριακή, με αφορμή τον θάνατο 20χρονου διανομέα
- ΑΙ: Βλέπουμε για πρώτη φορά το μυθικό «χαμένο» γκολ του Πελέ – Μια αναπαράσταση που όμοια της δεν έχει υπάρξει
- «Είμαι πολυέξοδη» – Αποθέωση της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ταορμίνα για τους Dolce & Gabbana και η επόμενη Μπελούτσι
- Κυψέλη: Αναφορές ότι βρέθηκε βαλίτσα με διαμελισμένο πτώμα επί της Ευελπίδων
- LIVE: Γκρόνινγκεν – ΑΕΚ
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης δοκιμάζεται σε ποδοσφαιρικό challenge μνήμης – Νέο βίντεο στο TikTok
- Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού της Επισκοπής
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442