
Ανοιχτή για το κοινό η αρχαία Ιωλκός, η αφετηρία της Αργοναυτικής Εκστρατείας
Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Διμήνι Μαγνησίας, ο οποίος ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό, την αφετηρία δηλαδή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αποφάσισε το ΚΑΣ. Ο χώρος θα γίνει επισκέψιμος μετά την ολοκλήρωση των έργων στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ.
38
Την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Διμήνι Μαγνησίας, ο οποίος ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό, την αφετηρία δηλαδή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο χώρος θα γίνει επισκέψιμος για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των έργων, στο πλαίσιο του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η ανεύρεση της αρχαίας Ιωλκού ήταν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών. Στο χώρο εντοπίστηκε μεγάλο ανακτορικό συγκρότημα της μυκηναϊκής περιόδου με δύο μέγαρα, τα οποία συνδέει μια εσωτερική αυλή. Στο εσωτερικό του παλατιού οδηγούσε ένας δρόμος μήκους 95 μέτρων, ο οποίος χρησιμοποιούνταν και για ιερές πομπές.
Εκατέρωθεν του δρόμου ανασκάφηκαν 15 κατοικίες ιδιωτών 60-70 τ.μ. η καθεμία. Οι οικίες ήταν πολύ καλά οργανωμένες, γεγονός που αποδεικνύεται από τους πήλινους λουτήρες και από το σύστημα αποχέτευσης.
Ο οικισμός, σύμφωνα με την ανασκαφέα Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, ήκμασε το 14ο με 13ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που αναπτύχθηκε ο μυκηναϊκός πολιτισμός σε όλη την Ελλάδα. Το Διμήνι ήταν διάσημο έως τώρα για το νεολιθικό οικισμό του (5ης χιλιετίας) που ανακαλύφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπως και για τους δύο μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους που τώρα αποδίδονται στους Μυκηναίους βασιλείς.
Με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου, την Παρασκευή, οι διαμορφώσεις που προγραμματίζονται προβλέπουν τη σύνδεση του νεολιθικού οικισμού με τα μυκηναϊκά ανάκτορα, τα σπίτια και τους βασιλικούς τάφους. Θα γίνουν διαδρομές εντός του αρχαιολογικού χώρου, σημάνσεις, περίφραξη με χαμηλή δενδροφύτευση, πάρκινγκ και ένας χώρος εξυπηρέτησης του προσωπικού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Ο επαγγελματίας λασπολόγος επιχειρεί να διασώσει μια κυβέρνηση βυθισμένη στη διαφθορά
- Κατασχέθηκε πλοίο στα ανοιχτά των ΗΑΕ και κατευθύνεται προς το Ιράν
- Γαλάζιος καρχαρίας «μια ανάσα» από ακτή στη Βοιωτία [βίντεο]
- Στογιάκοβιτς: «Θα συναντηθώ με Ελλάδα και Σερβία πριν αποφασίσω»
- Ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικής συνάντησης
- Eurovision 2026: Απόψε ο Β’ Ημιτελικός – Η Κύπρος και ποιες χώρες διαγωνίζονται




