
Χωρίς προβλήματα αναμένεται να εγκριθεί το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας
Χωρίς προβλήματα αναμένεται να «περάσει» το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, αν και δεν θα λείψουν κάποιες παρατηρήσεις για το δημόσιο χρέος, τις οποίες θα επισκιάσει το ζήτημα του ελλείμματος της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.
28
Χωρίς προβλήματα αναμένεται να «περάσει» το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, αν και κατά τη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη δεν θα λείψουν κάποιες παρατηρήσεις για το δημόσιο χρέος.
Οι παρατηρήσεις προβλέπεται ότι θα αφορούν κυρίως στους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις «χρηματοοικονομικές συναλλαγές» (προμέτοχα, έκδοση ομολόγων για προείσπραξη εσόδων) που δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό.
Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομική ηγεσία είναι το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, για το οποίο η Κομισιόν έχει εισηγηθεί να υπάρξει επίσημη προειδοποίηση προς τις δύο χώρες.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, διανύοντας παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στη χώρα του, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί μία τέτοια προειδοποίηση, την οποία θεωρεί «περιττή».
Σύμμαχος στην προσπάθειά του αυτή έχει δηλώσει ήδη ότι θα είναι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος θα αντιμετωπήσει επίσης παρατηρήσεις για το ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών στη χώρα του.
Στην πλευρά της Γερμανίας αναμένεται να τεθούν -τουλάχιστον- η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, γεγονός που ίσως οδηγήσει στη σύσταση μιας αναστέλλουσας μειοψηφίας, η οποία θα αποτρέψει να είναι η Γερμανία η πρώτη χώρα που λαμβάνει επίσημη προειδοποίηση για μη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Εντούτοις, η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές από την πλευρά της ότι πρέπει να εκφραστεί η απόλυτη δέσμευση των χωρών-μελών στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να μην υπάρξει κάμψη της εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα, αλλά και να μη δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείρηση των μεγαλύτερων κρατών.
Η ισπανική προεδρία καταβάλλει ήδη προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Βερολίνου και Κομισιόν που να ικανοποιεί αυτές τις προϋποθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέο βίντεο μετά τη σύγκρουση του ΕΛΥΡΟΣ με το Iosif K. στη Σούδα – Για σοβαρά κενά ασφαλείας μιλά η ΠΕΝΕΝ
- Πώς μιλάμε για το Κυπριακό;
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου
- Haaretz: Ανώτατη ντροπή – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ καταπνίγει τη συζήτηση για το ζήτημα του απαρτχάιντ
- Ο προβληματισμός του προπονητή της Ντιναμό Κιέβου για τον… άγνωστο ΠΑΟΚ
- Συγκλονίζει η μητέρα της Μυρτούς 14 χρόνια από την επίθεση: «Θα σπρώχνω το καρότσι με όλη μου τη δύναμη»


