Η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες με κρούσματα της ασθένειας των «τρελών αγελάδων»
Βρυξέλλες: Στην κατηγορία των χωρών-μελών, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων», επιθυμεί να κατατάξει για πρώτη φορά την Ελλάδα η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρυξέλλες: Στην κατηγορία των χωρών-μελών, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων», επιθυμεί να κατατάξει για πρώτη φορά την Ελλάδα η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά τα θετικά τεστ για τον εντοπισμό της νόσου των «τρελών αγελάδων» που παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη Φινλανδία, η κτηνιατρική επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τις δύο αυτές χώρες στην «κατηγορία 3», η οποία περιλαμβάνει τις χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, σε χαμηλά όμως επίπεδα.
Επιπλέον, η κτηνιατρική επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί και τυπικά στο προσεχές διάστημα αφού υποβληθεί πρώτα η σχετική έκθεση από τις ελληνικές Αρχές.
Η κτηνιατρική επιτροπή κατατάσσει τις χώρες μέλη σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας των κρουσμάτων της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, στην «κατηγορία 4», που περιλαμβάνει τις χώρες υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία και στην «κατηγορία 3» όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ πλην της Σουηδίας, η οποία συγκαταλέγεται στην «κατηγορία 2».
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις χώρες όπου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων», ενδεχόμενο που όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον. Στην «κατηγορία 1», με τις χώρες χωρίς κρούσματα και όπου θεωρείται απίθανο να εμφανιστεί η νόσος, δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία χώρα-μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία επιτρόπου, Ντέιβιντ Μπιρν, η πρόταση να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην «κατηγορία 3» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανησυχητικό στοιχείο, καθώς -όπως διευκρίνισε- η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις χώρες που έχουν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου και εφαρμόζουν κατά γράμμα τους κοινοτικούς κανόνες προστασίας.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
- Δημοσθένης: Παράφορο πάθος και γνήσια τραγικότητα (Μέρος Α’)
- Μαθαίνουν αντιπάλους στην Ευρώπη Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός
- ΥΠΕΞ για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής: Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα
- «Μύθος» ο Γιαμάλ στα 19 του: Το ασύλληπτο επίτευγμα του σούπερ σταρ της Ισπανίας (pics)
- Ο Τόλκιν, ο Άντι Σέρκις και η διαμάχη για το λευκό κάστινγκ του νέου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω εργασιών για το flyover
- Ινδία: Βίαιη αστυνομική επέμβαση σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μόντι στο Νέο Δελχί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)







![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442