Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Δεκάδες νεκροί και μεγάλα προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια από την κακοκαιρία

Δεκάδες νεκροί και μεγάλα προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια από την κακοκαιρία

Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στα Βαλκάνια και μεγάλες ήταν οι καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην παροχή ενέργειας, στις επικοινωνίες κ.λπ.

25

Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στα Βαλκάνια και μεγάλες ήταν οι καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή με χιονοθύελλες και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην παροχή ενέργειας, στις επικοινωνίες και αλλού, ενώ σταμάτησαν τις δραστηριότητες σε πολλά μέρη.


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, όπου η πρόσβαση σε εκατοντάδες χωριά κατέστη αδύνατη από την έντονη χιονόπτωση. Στην ΠΓΔΜ αποκλείστηκαν εκατοντάδες χωριά στα ανατολικά και στα δυτικά. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας ένα νοσοκομείο αποκλείστηκε, αφήνοντας τους 50 ασθενείς και ιατρούς του χωρίς τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τέσσερις ημέρες.

Στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, μονάδες του στρατού κινητοποιήθηκαν για να ανοίξουν δρόμους και να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης. Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, ένα αεροπλάνο της ελβετικής Crossair ξέφυγε από το χιονισμένο διάδρομο στο Σαράγιεβο κατά την προσγείωση, αλλά σταμάτησε λίγα μέτρα από έναν τσιμεντένιο τοίχο. Κανένα από τα 90 άτομα που επέβαιναν δεν τραυματίστηκε.

Η Κροατία αντιμετώπισε επίσης προβλήματα στις μεταφορές που προκλήθηκαν από το χιόνι. Αρκετές γέφυρες που συνδέουν τα βόρεια νησιά της Αδριατικής με την ενδοχώρα έπρεπε να κλείσουν.

Δρόμοι αποκλείστηκαν επίσης στη βορειοδυτική και ανατολική Τουρκία. Οι έντονες βροχές στον ηπιότερο Νότο της Τουρκίας προκάλεσαν πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν σπίτια και καταστήματα και κάλυψαν ολοσχερώς καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον Tούρκο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, η χώρα «αντιμετώπισε τις πιο σκληρές xειμωνιάτικες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια».

Το πυκνό χιόνι παρέλυσε την παροχή ενέργειας σε χιλιάδες χωριά σε ολόκληρη την περιοχή. Το Μαυροβούνιο εισήγαγε μειώσεις της ενέργειας. Στη Σερβία, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για θέρμανση, η εταιρία ενέργειας προειδοποίησε για πιθανές διακοπές στη ρευματοδότηση εάν δεν μειωθεί η κατανάλωση. Οι δριμύες χειμωνιάτικες συνθήκες καταπόνησαν περισσότερο το σύστημα ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου και προκάλεσαν περισσότερες διακοπές στη ρευματοδότηση.

Πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν παντού στα Βαλκάνια. Σε αρκετές πόλεις της περιοχής Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, η θερμοκρασία έπεσε στους -31 Κελσίου. Στο Κοσσυφοπέδιο η θερμοκρασία έπεσε στους -19 βαθμούς.

Η περίοδος της παγωνιάς κόστισε τη ζωή περισσότερων από 30 ατόμων σε ολόκληρη την περιοχή. Δώδεκα άτομα λέγεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, 10 στη Ρουμανία και έξι στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, έξι άτομα πέθαναν από την παγωνιά την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας, πέντε άτομα -όλα άνω των 80 ετών- έχασαν τη ζωή τους σε φωτιές που προκλήθηκαν από ελαττωματικά συστήματα θέρμανσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies