
Ανοιχτός ξανά από το Σάββατο ο Πύργος της Πίζας
Πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία ακούστηκαν βήματα στα 293 σκαλιά του κεκλιμένου Πύργου της Πίζας, ο οποίος άνοιξε το Σάββατο ξανά την πόρτα του στους επισκέπτες μετά το φινάλε των εργασιών ανακαίνισής του.
29
Δέκα χρόνια εργασιών ήταν αρκετά ώστε ο περίφημος κεκλιμένος Πύργος της Πίζας να… πατήσει ξανά σε στέρεο έδαφος -και το Σάββατο οι πόρτες του άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες που ανέβηκαν τα 293 σκαλιά ως την κορυφή του διάσημου αξιοθέατου.
«Το πιο περίεργο οικοδόμημα που ο κόσμος γνώρισε ποτέ», όπως ο Μαρκ Τουέιν το είχε περιγράψει, στέκεται πλέον σταθερά στη γη· αυτός ήταν ο σκοπός των συνεργείων που εργάστηκαν για μία δεκαετία -τοποθετώντας στις πλευρές του ατσάλινες δοκούς- ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος καταστροφής του από το βυθιζόμενο έδαφος.
Μολονότι η διαφορά δεν είναι ορατή στο μάτι, ο Πύργος της Πίζας μετακινήθηκε στην κλίση που είχε όταν ο Ιταλός αρχιτέκτονας Μπονάνο Πιζάνο το έχτισε το 1173 με κλίση 4,1 μέτρων εκτός της καθέτου. Το 1990, όταν έκλεισε για ανακατασκευή, είχε «γείρει» κατά 44 εκατοστά επιπλέον.
«Έχει πια επανέλθει, αλλά χρειάζεται συντήρηση» δήλωσε η Μισέλ Τζαμιολκόβσκι, υπεύθυνη του πρότζεκτ ανακατασκευής, και προσέθεσε πως μία επιτροπή θα αναλάβει να μετρά τακτικά την κλίση του.
Τώρα είναι η ώρα της επόμενης φάσης, ανήγγειλε: της αποκατάστασης των μαρμάρων του, ένα έργο που θα κοστίσει 4,3 εκατ. δολάρια και για τη χρηματοδότηση του οποίου πιέζεται να συμβάλλει με κονδύλια η ιταλική κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Λετονία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Πώς τα ουκρανικά drones προκάλεσαν πολιτική κρίση
- Politico: Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει στον Πούτιν να εισβάλλει σε ξένες χώρες – Διεθνής ανησυχία
- Πάνος Πανόπουλος: Πέθανε ο ηθοποιός της σειράς «Της Ελλάδος τα παιδιά»
- Αρνητικός στον χανταϊό ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται σε καραντίνα στο «Αττικόν»
- Κέρκυρα: Συνελήφθη 54χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της
- Το… Final-4 στη φανέλα του Ολυμπιακού (pics)



