
Η βιβλιοθήκη του Φραντς Κάφκα ξαναγυρίζει στην Πράγα
Η προσωπική βιβλιοθήκη του Φραντς Κάφκα, βιβλία, πρώτες εκδόσεις των έργων του και αρκετά χειρόγραφα επιστρέφουν στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και δημιούργησε: την Πράγα. Μέχρι τώρα ήταν στην κατοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche.
1
Η προσωπική βιβλιοθήκη του Φραντς Κάφκα επιστρέφει στην Πράγα, την πόλη όπου γεννήθηκε, έζησε και δημιούργησε ο συγγραφέας. Αποτελείται από χίλιους περίπου τόμους και άλλα έγγραφα του συγγραφέα. Η αξία της ανέρχεται, σύμφωνα με το BBC, στις 80.000 λίρες στερλίνες (περίπου 43 εκατομμύρια δραχμές).
Τα βιβλία είχαν εντοπιστεί από εκπρόσωπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στη Στουτγκάρδη και είχαν αγοραστεί με τη ρητή πρόθεση να επιστραφούν στο Σύλλογο Φραντς Κάφκα της Πράγας.
Ο Φραντς Κάφκα, ένας γεννημένος στην Τσεχία Γερμανοεβραίος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν ουσιαστικά άγνωστος, καθώς είχε επιλέξει να μη δημοσιεύσει σχεδόν τίποτα.
Ανάμεσα στις τελευταίες του επιθυμίες ήταν να καταστραφούν όσα χειρόγραφα δεν είχε προλάβει να καταστρέψει ο ίδιος, αλλά ο στενός του φίλος Μαξ Μπροντ αρνήθηκε να την εκπληρώσει και τα δημοσίευσε. Ανάμεσα στα έργα που γλίτωσαν την καταστροφή ανήκουν και τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του, Δίκη, Πύργος και Αμερική.
Τα έργα του Κάφκα ήταν δυσεύρετα στη γενέτειρά του κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου και μόλις πέρσι κατάφερε ο Σύλλογος Φραντς Κάφκα να αποκτήσει τη μετάφραση των απάντων του στα τσεχικά. Ο ίδιος ο Κάφκα έγραφε στα γερμανικά.
Δεν είναι γνωστές οι περιστάσεις υπό τις οποίες η βιβλιοθήκη του Κάφκα κατέληξε στη Στουτγκάρδη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπαρτζώκας για Final-4: «Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα, πάντα υπάρχει πίεση»
- Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας – Τι αναφέρει στην επιστολή του
- Καλλιθέα: Στη φυλακή ο 58χρονος που πυροβόλησε με ούζι μέσα σε μπαρ στην Καλλιθέα
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους που σκότωσαν και πέταξαν 54χρονο στον Λουδία
- Πειραιάς: Φορτίο μαμούθ με 46 κιλά κοκαΐνη κατέσχεσαν οι Αρχές στο λιμάνι
- Η Γη περνάει μέσα από συντρίμμια αρχαίου σουπερνόβα – Τα ίχνη του βρέθηκαν στην Ανταρκτική





