Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Η Κύπρος προχωρεί ακάθεκτα προς την ΕΕ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Γ.Παπανδρέου

Η Κύπρος προχωρεί ακάθεκτα προς την ΕΕ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Γ.Παπανδρέου

Η Κύπρος προχωρεί ακάθεκτα προς την ΕΕ, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αγκυρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ότι στις επαφές του στη Νέα Υόρκη κυριάρχο θέμα είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και το Μεσανατολικό.

37

H Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει ότι «η Κύπρος προχωρεί ακάθεκτα προς την ΕΕ, γεγονός που έχει για πρώτη φορά προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κυβερνητικούς κύκλους της Αγκυρας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της 56ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε στον προβληματισμό αυτό την πρωτοβουλία των 126 Τούρκων βουλευτών να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, με αντικείμενο την πορεία του Κυπριακού.


Στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη έγινε επίσης αναφορά στην πρόσκληση του Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες στην Κύπρο, πρόταση που ο κ. Κληρίδης απέρριψε, υπογραμμίζοντας ότι στόχο είχε την παράκαμψη της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Η τρομοκρατία στην κορυφή της ατζέντας


Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι «εκ των πραγμάτων, αυτές τις ημέρες, η όλη συζήτηση εστιάζεται σε ένα και μόνο θέμα: αυτό της τρομοκρατίας».


Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους για τους στόχους και τη σημασία των επαφών που έχει στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι στη Γενική Συνέλευση κυριαρχούν όλα τα συναφή με την τρομοκρατία θέματα, δηλαδή οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η ενδυνάμωση της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Μεσανατολικό, το ανθρωπιστικό πρόβλημα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ζητήματα δικαιοσύνης, ισότητας και ευμάρειας, καθώς και ο προσδιορισμός, με βάση το διάλογο των πολιτισμών, των νέων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ή εξελίσσονται μεταξύ των διαφόρων χωρών.
Στην ατζέντα της ΕΕ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημαντική θέση κατείχε το Μεσανατολικό, το οποίο συζητήθηκε εις βάθος από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και μεταξύ των υπουργών των Εξωτερικών της ΕΕ και των ομολόγων τους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Ιγκόρ Ιβανόφ και Κόλιν Πάουελ.


Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου Μπους στη Γενική Συνέλευση, ο υπουργός παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα συνυπάρχει με το ισραηλινό, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των συνόρων.


Για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών


Νωρίτερα μιλώντας στην ειδική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης της πυρηνικής απειλής σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, κυρίως μέσω του αφοπλισμού και της απαγόρευσης διασποράς των πυρηνικών εξοπλισμών.


Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εξελίξεις της παγκόσμιας ασφάλειας και ειδικότερα στις προκλήσεις της πυρηνικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα, μαζί με τη Σουηδία, το Μεξικό, την Τανζανία, την Αργεντινή και την Ινδία, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της περαιτέρω ανάπτυξης των πυρηνικών οπλοστασίων. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υπέγραψαν και επικύρωσαν τις συνθήκες για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων και την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.


«Προς τούτο συντασσόμαστε πλήρως με τη δήλωση του προέδρου της ΕΕ και καλούμε όλα τα κράτη που δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει τη CTBT, να το πράξουν το ταχύτερο δυνατό» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies