
Κριτική Αρσένη για προϋπολογισμό και Γ.Δασκαλάκη για τη συγχώνευση Alpha – Εθνικής
Οι πρώτες κριτικές παρατηρήσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ακούστηκαν την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή του δόρατος τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Γιώργο Δασκαλάκη.
28
Ο Γεράσιμος Αρσένης θεώρησε υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη του Νίκου Χριστοδουλάκη για ρυθμούς ανάπτυξης επιπέδου 4%, θεωρώντας ότι μια αύξηση του ΑΕΠ ύψους 3,5% είναι ρεαλιστικότερη. «Η εμμονή της κυβέρνησης να εμφανίζει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό σημαίνει ουσιαστικά ύφεση και πληθωρισμό» υποστήριξε ο κ. Αρσένης, καταθέτοντας παράλληλα και μια πρόταση:
Με δεδομένο ότι η κοινοτική χρηματοδότηση, μέσω του ΚΠΣ, προαπαιτεί να υπάρξει εθνική χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο τομέα, μια μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του προϋπολογιζόμενου πλεονάσματος, από τη μείωση του εθνικού χρέους (για την οποία προορίζεται σήμερα), στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας (οι οποίοι παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης), θα βελτιώσει τις επιδόσεις στην κοινωνική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα αποσπάσει κοινοτικούς πόρους.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του Γιώργου Δασκαλάκη, ο οποίος «χρέωσε» μυστικοπάθεια στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank: «Το θέμα των συγχωνεύσεων, όπως και του Χρηματιστηρίου, ο κόσμος το ΄χε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Οι υπουργοί οφείλουν όμως να καταλάβουν ότι εμείς εδώ εκπροσωπούμε το λαό». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε παράλληλα και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις, παράλληλα με τις θετικές προϋποθέσεις που θα υπάρξουν για τις συγχωνευθείσες τράπεζες στο εξωτερικό.
Αντίστοιχο προβληματισμό για το διαφαινόμενο τραπεζικό «γιγαντισμό» εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου. Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συζήτησης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δ.Κωστόπουλος, Α.Ρεγκούζας, Ι.Παπαθανασίου, Θ.Σκρέκας) κατηγόρησαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση για «δημιουργική λογιστική».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας και ενέργειας
- The Lancet: Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την Covid-19
- Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι «θα είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»
- Βενεζουέλα και Κολομβία ανακοινώνουν στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις «μαφίες»
- Η G7 ανησυχεί για τη σημαντική ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Κίνας και της Ρωσίας
- Η Google θα επενδύσει 40 δισ. δολάρια στην εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Anthropic