Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Αραφάτ στο βήμα του Συνεδρίου - Χαιρετισμοί από ξένες αντιπροσωπείες

Ο Αραφάτ στο βήμα του Συνεδρίου – Χαιρετισμοί από ξένες αντιπροσωπείες

Με παρατεταμένο ρυθμικό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, όταν αυτός εισήλθε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ενώ χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κύπριοι πολιτικοί και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

25

Με παρατεταμένο ρυθμικό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, όταν αυτός εισήλθε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ενώ χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κύπριοι πολιτικοί και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

Ο Αραφάτ αφίχθη στην αίθουσα του συνεδρίου, συνοδευόμενοςαπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, διακόπτοντας την ομιλία του Κώστα Σκανδαλίδη. «Τη δεκαετία του 1980, όταν υποδεχόμαστε τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ, μας έβλεπαν λίγο περίεργα, αν δεν μας θεωρούσαν και τρομοκράτες. Σήμερα, που τον υποδεχόμαστε ως ηγέτη του νεοσύστατου παλαιστινιακού κράτους, το ΠΑΣΟΚ νιώθει δικαιωμένο για την ιστορική του επιλογή» σχολίασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατά το χαιρετισμό του ζήτησε διεθνή κινητοποίηση για την προστασία των Παλαιστινίων και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και εξήρε επανειλημμένα τη συμπαράσταση που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στους Παλαιστινίους, υποσχόμενος, μάλιστα, να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε κεντρική πλατεία της Παλαιστίνης.


Αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τον ελληνικό λαό και στη συμπαράσταση που ο τελευταίος αδιαλείπτως επιδεικνύει στο παλαιστινιακό αίτημα για αυτοδιάθεση. «Ο μεγάλος λαός της Ελλάδας έζησε πάντα υπερασπιζόμενος τις αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και γι αυτό αυτό στάθηκε πάντα πλάι στον παλαιστινιακό λαό για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη της εθνικής του ανεξαρτησίας».


Εξέφρασε την εναντίωσή του «σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνης που στοχεύει τις ζωές αθώων πολιτών. Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία που τρέφει το φανατισμό και τις δυνάμεις του σκότους. Είμαστε αντίθετοι, γιατί είμαστε θύματα της χειρότερης μορφής τρομοκρατίας, που είναι η κατοχή».


Ξένες προσωπικότητες


Στο Κυπριακό αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της προς το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μέχτιλντ Ρόθε. Η Κύπρος ανήκει στον επόμενο κύκλο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και να λήξει η κατοχή της Βορείου Κύπρου» τόνισε η Ρόθε.


Επισήμανε όμως ότι «υυτό δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη, και ο κ. Φερχόιγκεν προ δύο ημερών το είπε σαφώς. Το παράθυρο της ευκαιρίας για την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτό μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Μέχρι τώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή. Στο τέλος του επόμενου έτους, λοιπόν, θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Η διεύρυνση θα γίνει με την Κύπρο».


Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δικαίως η διεθνής κοινότητα έχει συνασπιστεί σε μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και ο πόλεμος ικανοποιεί δικαίως τα αισθήματα αγανάκτησης του μέσου Αμερικανού πολίτη και όσων έχουν συμφέροντα από την κατανάλωση πολεμικού υλικού. Ο πόλεμος όμως δεν είναι η λύση».


Πανομοιότυπη υπήρξε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι «η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν μια τρομερή μαρτυρία για την κρίση που διέρχεται ο πλανήτης και ο παγκόσμιος πολιτισμός».


Ιλίρ Μέτα


Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ,Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, αναφέροντας μάλιστα ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό μέρος των νέων προτύπων που θέλουμε να επιτύχουμε με την περαιτέρω δημοκρατικοποίηση και εξευρωπαϊσμό της Αλβανίας».


Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, υποσχέθηκε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, προκειμένου «να κλείσουμε την πόρτα σε τέτοια φαινόμενα» και υπενθύμισε ότι «η πολιτική μας στις περιφερειακές υποθέσεις πάντα ενείχε μηνύματα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας». Τέλος, ο κ. Μέτα ανέφερε ότι η Αλβανία, στην πορεία της προς την ΕΕ, χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας και πως είναι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να τυγχάνει της στήριξης αυτής.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024