
Μεγάλα προβλήματα στη Μεσόγειο «βλέπει» ο Τζεμ, αν το Κυπριακό λυθεί με τετελεσμένα
Αν το Κυπριακό λυθεί με τετελεσμένα, θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλους και ειδικά στην Αγκυρα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, πλέον, ότι στη Μεσόγειο θα αλληλοσυγκρουστούμε. Αυτό υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μετά τη συνάντηση που είχε, την Τετάρτη, με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ. Αναφορές στο Κυπριακό έκανε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, στην ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
35
Αν το Κυπριακό λυθεί με τετελεσμένα, θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλους και ειδικά στην Αγκυρα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, πλέον, ότι στη Μεσόγειο θα αλληλοσυγκρουστούμε. Αυτό υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μετά τη συνάντηση που είχε, την Τετάρτη, με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ. Αναφορές στο Κυπριακό έκανε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, στην ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, επίσης, ότι σημειώνεται μια εξέλιξη στο Κυπριακό και επισήμανε ότι οι συνομιλητές της Αγκυρας κατανοούν, πλέον, τις θέσεις και τις απόψεις της.
Σεζέρ για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το νέο κοινοβουλευτικό έτος, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό «τα τελευταία 50 χρόνια παραμένει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» και επισήμανε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει βήματα προς μια μόνιμη λύση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη λύση αυτή θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα στο νησί, η ύπαρξη δύο ίσων κρατών και η αποστολή καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά τον κ. Σεζέρ, ο γγ του ΟΗΕ θα πρέπει να προσπαθήσει για τη δημιουργία μιας κοινής βάσης, η οποία θα έχει στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με σκοπό την επίτευξη μιας μόνης λύσης. Η Αγκυρα, τόνισε ο κ. Σεζέρ, θα υποστηρίξει τα βήματα που θα γίνουν προς αυτόν το σκοπό.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές με κάθε ευκαιρία ότι «η μονομερής ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες για μια λύση στο ζήτημα της Κύπρου και θα ανατρέψει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο Σεζέρ «ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί αυτό το γεγονός, καλύτερα σύντομα παρά αργότερα».
Τέλος σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσέγγιση που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση, η οποία αποτελεί απάντηση στους πόθους και των δύο εθνών που μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιοχή, μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική και ευρεία συνεργασία και ότι είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μέσω διμερών διαπραγματεύσεων» κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- «Ό,τι κι αν παίξουμε, θα ακούγεται σαν Iron Maiden»: Στιβ Χάρις, Μπρους Ντίκινσον & 50 χρόνια μπάντα
- Πρεβολαράκη: Ασημένιο μετάλλιο στα 53κ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης
- Γαλλικά ΜΜΕ για επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: «Σύμμαχος-κλειδί η Ελλάδα»
- LIVE: Μονακό – Μπαρτσελόνα
- Κόντης: «Θέλουμε να σηκώσουμε το Κύπελλο – Τεράστιο το όνειρο μας»
- Πάτρα: Νεκρός 46χρονος κρατούμενος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου
