“Επιδιορθωμένα” όργανα η λύση για μεταμοσχεύσεις
Λονδίνο: Ακόμα και "επιδιορθωμένα" όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα, όταν υπάρχει ανάγκη, αφού οι ιατροί του νοσοκομείου Freeman του Newcastle έχουν ήδη προβεί στην εμφύτευση "επιδιορθωμένων" καρδιακών μοσχευμάτων σε ασθενείς, για τους οποίους δεν υπήρχε άλλη λύση λόγω έλλειψης κατάλληλων μοσχευμάτων.
Λονδίνο: Ακόμα και “επιδιορθωμένα” όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα, όταν υπάρχει ανάγκη, αφού οι ιατροί του νοσοκομείου Freeman του Newcastle έχουν ήδη προβεί στην εμφύτευση “επιδιορθωμένων” καρδιακών μοσχευμάτων σε ασθενείς, για τους οποίους δεν υπήρχε άλλη λύση λόγω έλλειψης κατάλληλων μοσχευμάτων.
Ο Δρ Τζον Νταρκ, που ηγείται των πρωτοποριακών επεμβάσεων, έχει διεξάγει αρκετές τέτοιες μεταμοσχεύσεις καρδιάς, κατά τις οποίες τα μοσχεύματα ταυτόχρονα με την εμφύτευση υποβλήθηκαν και σε αντικατάσταση βαλβίδων ή σε bypass, σε μία προσπάθεια μέγιστης δυνατής αποκατάστασης των προϋπάρχουσων βλαβών τους. Ο Δρ Νταρκ δήλωσε στο BBC ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτό το εγχείρημα λόγω ελλείψεως “υγιών” μοσχευμάτων για την αντιμετώπιση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Η επιδιόρθωση του μοσχεύματος απλώς παρατείνει τη διάρκεια της επέμβασης (η οποία συνήθως φτάνει στις τρεις με τέσσερις ώρες), κατά δέκα με δεκαπέντε λεπτά και λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την εμφύτευσή του στο σώμα του δέκτη.
Τρεις από τις πέντε καρδιές που έχουν μεταμοσχευτεί έως τώρα έχρηζαν επέμβασης στεφανιαίας παράκαμψης (bypass), κατά την οποία ένας στενωμένος ή αποφραγμένος αρτηριακός κλάδος των στεφανιαίων αγγείων παρακάμπτεται και οι υγιείς κλάδοι αναστομώνονται με φλεβικό μόσχευμα.
Ο Δρ Νταρκ τονίζει ότι το θέμα της μεταμόσχευσης “μη-τέλειων” οργάνων θα πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα και ένα από τα μείζονα ερωτήματα είναι η συγκατάθεση του πιθανού δέκτη ενός τέτοιου οργάνου.
“Υπάρχουν περιπτώσεις που τα όργανα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, όμως, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πρέπει να προχωρούμε στη μεταμόσχευση. Όταν ενδέχεται ο ασθενής να έχει μοιραία κατάληξη μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες και είναι δυνατή η μεταμόσχευση ενός οργάνου που όμως δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή ούτε για τον πάσχοντα ούτε για τον ιατρό του” δήλωσε ο Τ.Έβανς, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει ότι επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για τις ανάγκες σε μοσχεύματα και η παρότρυνσή του μέσω των διαφόρων κρατικών φορέων, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών.
health.in.gr
- Βριλήσσια: Σκύλος επιτέθηκε σε 66χρονο τον τραυμάτισε και σκότωσε το σκυλάκι του – Χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια
- Συμπληρώματα διατροφής σκύλου: Πότε είναι απαραίτητα για την υγεία του
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φορτούνα Σιτάρντ στο τρίτο φιλικό προετοιμασίας
- Κιμ Καρντάσιαν: Πέθανε η γιαγιά της – Το συγκινητικό μήνυμα της οικογένειας
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
- Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Ο Βίντσιτς σφυρίζει τον τελικό του Μουντιάλ – Τα δάκρυα του Σλοβένου τη στιγμή της ανακοίνωσης (vid, pics)
- Εγκληματική οργάνωση διακινούσε μετανάστες – Πώς δρούσε από τον Έβρο έως τη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442